Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Η παράδοση περισσότερων από 1,4 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μέσω της πρωτοβουλίας COVAX , η σύσταση για ευρεία χρήση παγκοσμίως του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας και η απάντηση του ΠΟΥ σε περίπου 87 έκτακτες ανάγκες υγείας συμπεριλαμβανομένου της COVID-19, βρίσκονται μεταξύ των επιτευγμάτων της δραστηριότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπως αυτά αναφέρονται στην έκθεση πεπραγμένων του Οργανισμού για το διάστημα 2020-2021 που δόθηκαν στην δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
Η μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο περίπλοκη εμβολιαστική εκστρατεία
Σύμφωνα με την έκθεση στο διάστημα αυτό ο ΠΟΥ ηγήθηκε της μεγαλύτερης παγκόσμιας απάντησης στην κρίση υγείας, συνεργαζόμενος με 1600 τεχνικούς και επιχειρησιακούς εταίρους και βοήθησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης, ταχύτερης και πιο περίπλοκης εμβολιαστικής εκστρατείας στην ιστορία του δαπανώντας 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε βασικές προμήθειες για την αντιμετώπιση της COVID-19.
«Ακόμη και όταν ο ΠΟΥ ανταποκρίθηκε στην πιο σοβαρή παγκόσμια κρίση υγείας εδώ και έναν αιώνα, συνέχισε να υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση πολλών άλλων απειλών για την υγεία, παρά τους συμπιεσμένους προϋπολογισμούς και τις διαταραγμένες υπηρεσίες», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεργασία ACT-A παρέδωσε έως τον Ιανουάριο του 2022 πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Η παγκόσμια διάθεση κρίσιμων υλικών για την υγεία περιλάμβανε εξοπλισμό ατομικής προστασίας αξίας σχεδόν 500 εκ. δολαρίων, 187 εκ. δολάρια σε προμήθειες οξυγόνου, 4,8 εκ. δολάρια σε θεραπείες και 110 εκ. σε διαγνωστικές εξετάσεις. «Ωστόσο, απομένουν πολλά να γίνουν ώστε να φτάσει ο κόσμος στον στόχο του ΠΟΥ να εμβολιάσει κάθε χώρα το 70% του πληθυσμού της έως τον Ιούλιο του 2022.
Οι επιδόσεις του ΠΟΥ πέρα από την πανδημία
Η έκθεση πεπραγμένων αποκαλύπτει αξιοσημείωτα επιτεύγματα πέρα από την πανδημία. Οι υποχρεωτικές πολιτικές που απαγορεύουν τη χρήση τρανς λιπαρών οξέων, μια επικίνδυνη ένωση τροφίμων που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχύουν για 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 58 χώρες. Μεταξύ αυτών των χωρών, 40 έχουν πολιτικές βέλτιστων πρακτικών, όπως η Βραζιλία, το Περού, η Σιγκαπούρη, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η πρωτοβουλία REPLACE στοχεύει σε έναν κόσμο χωρίς trans-λιπαρά έως το τέλος του 2023.
Παράλληλα χάρη στην εφαρμογή των μέτρων που επιτάσσει η Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, η χρήση καπνού μειώνεται σε 150 χώρες, σώζοντας ζωές και μέσα διαβίωσης.
Λόγω των προσπαθειών για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων που καθοδηγούνται από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, 15 χώρες έχουν επιτύχει την εξάλειψη της μετάδοσης του HIV ή και της σύφιλης από μητέρα σε παιδί.
Επίσης έπειτα από σχετική σύσταση του ΠΟΥ για ευρεία χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο, έχουν παραδοθεί εμβόλια σε πάνω από 1 εκ. παιδιά, τα οποία αναμένεται να σώσουν 40.000 έως 80.000 ζωές ετησίως, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις ελέγχου της ελονοσίας.
Μια φωνή για την ισότητα της υγείας
Η έκθεση καταδεικνύει και τον κρίσιμο ρόλο του ΠΟΥ ως παγκόσμιου θεματοφύλακα της υγείας, διατρανώνοντας την ανάγκη υπέρ της ισότητας της υγείας σε έναν κόσμο με ολοένα αυξανόμενες ανισοτήτες.
Το σοβαρό κόστος της πανδημίας έγινε αισθητό παντού. Η έκθεση απεικονίζει έναν κόσμο που είναι σαφώς πιο μακριά για την επίτευξη κρίσιμων παγκόσμιων στόχων υγείας. Λόγω των χιλιάδων διαταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19, οι χώρες έχουν μείνει πίσω στους στόχους» του ΠΟΥ για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Ειδικότερα η πρόοδος όσον αφορά την καθολική κάλυψη υγείας και τους υγιέστερους πληθυσμούς είναι περίπου στο ένα τέταρτο ή λιγότερο του ρυθμού που απαιτείται για την επίτευξη των Στόχων αυτών και καμία χώρα δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη για μια πανδημία τέτοιας κλίμακας.
Η COVID-19 προκάλεσε επίσης τεράστιες διακοπές στις υπηρεσίες υγείας. Ετσι 117 από τις 127 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν διακοπή σε τουλάχιστον μία βασική υπηρεσία υγείας λόγω της COVID-19, ενώ ο μέσος όρος διαταραχών σε αυτές τις χώρες στο εκπληκτικό ποσοστό του 45%.
Βασικός ρόλος της βιώσιμης χρηματοδότησης
Στον απολογισμό πεπραγμένων περιγράφονται λεπτομερώς και οι προσπάθειες του ΠΟΥ για διαφάνεια και λογοδοσία, παρέχοντας λεπτομέρειες για τις δαπάνες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος του ΠΟΥ για την περίοδο 2020-2021 ήταν 5.840,4 εκ. δολάρια. Στην πραγματικότητα, η χρηματοδότηση έφτασε τα 7.916 εκ. δολάρια, λόγω επειγουσών επιχειρήσεων κατά της COVID-19. Το πλεόνασμα οφείλεται στη γενναιοδωρία των χορηγών, συμπεριλαμβανομένων 12 κρατών μελών που συνεισέφεραν περίπου το 71% της συνολικής χρηματοδότησης.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο της χρηματοδότησης της ΠΟΥ προέρχεται από δωρητές μέσω καθορισμένων εθελοντικών συνεισφορών. Τα ευέλικτα ταμεία αποτελούσαν μόνο το 20% της συνολικής χρηματοδότησης το 2020-2021.
Εάν ο ΠΟΥ θέλει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο του στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, στην παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης, στη μείωση του βάρους της κακής υγείας και στην προστασία 1 δις. περισσότερων ανθρώπων από έκτακτες ανάγκες υγείας, το μερίδιο της τακτικής, σταθερής, προβλέψιμης χρηματοδότησης πρέπει να αυξηθεί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος