Ιστορικό πακέτο-εφαλτήριο 750 δισ. από Κομισιόν-Βάση για ανάκαμψη, στήριξη της αγοράς και κοινωνική συνοχή, λέει η Αθήνα


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία, θεωρείται πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που πρότεινε η Κομισιόν μέσω της ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δύο τρίτα του ποσού θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα ως δάνεια, ενώ το μερίδιο της Ελλάδας αντιστοίχως είναι 22,5 και 9,5 δισεκατομμύρια.

Δύσκολο εγχείρημα η ομόφωνη έγκριση του προγράμματος

Το σχέδιο ανάκαμψης “Next Generation EU” που θα ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα- και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη.

Ωστόσο ομόφωνη έγκριση του προγράμματος ανάκαμψης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τα εθνικά κοινοβούλια.

Στην Αθήνα, ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών που θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του», υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia. Παράλληλα έκανε λόγο για τεράστιο βήμα της Ε.Ε., αν η πρόταση της Επιτροπής και οι  αποφάσεις της ΕΚΤ συνδυαστούν και με μιαν απόφαση για  κοινή έκδοση χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής “χαρακτηρίζεται από επαρκή βαθμό φιλοδοξίας, ευελιξία, αλληλεγγύη και αναγνώριση της ισχυρής οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από τον απαραίτητο οικονομικό ρεαλισμό, και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου μείγματος νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, η εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του κοινού δανεισμού, εκτείνεται σε σημαντικό βάθος χρόνου, αρχής γενομένης από το 2028, έως και το 2058.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόταση θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Σχέδιο τριών πυλώνων

Όπως σημειώνει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021-2024) επιχορηγήσεις που εκτιμώνται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Προσθέτει πως το πρόγραμμα “Next Generation EU” θα ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.

  • Ο πρώτος, και κυριότερος σε μέγεθος, πυλώνας, θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στη στήριξη υγιών επιχειρήσεων μέσα από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
  • Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων

Όπως διευκρινίστηκε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Π. Τζεντιλόνι το πακέτο είναι προαιρετικό, εάν όμως μία χώρα θελήσει να κάνει χρήση των χρηματοδοτήσεων, οι οποίες θα είναι σε δόσεις, θα πρέπει κάθε τέλος Απριλίου να συντάσσει ένα σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει. Το σχέδιο θα έχει προαπαιτούμενα τα οποία θα έχει οριοθετήσει η ίδια η χώρα, προκειμένου να προχωρούν οι εκταμιεύσεις.

Η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινήσεων, ήταν η πρώτη τοποθέτηση από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι. Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται».

Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε πως η υποδοχή υπήρξε θετική από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πιο σημαντικό, υπογράμμισε, «δεν είναι μόνο το μεγάλο ύψους αυτού του υπερόπλου σε πόρους, αλλά είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε την ανάληψη, από κοινού όλων των εταίρων, βαρών έτσι ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη” είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι, ενώ μένοντας στη σημασία της πρότασης για την Ελλάδα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας.

Ως προς την έγκριση της πρότασης αυτής της Κομισιόν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε πως έχει αναπτυχθεί μια δυναμική και ότι υπάρχει μια σύγκλιση στις πρωτεύουσες της Ένωσης, ότι αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για την Ευρώπη.

Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, ανέφερε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, προβλέποντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες» και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Να στηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.ευρώ που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε εξαιρετικό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες. “Ακολουθεί την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η Ιταλία. Μας χαρακτήρισαν οραματιστές διότι πιστέψαμε σε αυτό από την αρχή» σχολίασε.

Η Μαδρίτη χαρακτήρισε την πρόταση της ΕΕ καλή βάση για διαπραγματεύσεις, καθώς ικανοποιεί «πολλά από τα αιτήματα της Ισπανίας».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Γ. Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος