Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος με συμβολικό τίλο «Σπίτι μου» ξεκίνησε με τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο, ο οποίος επεσήμανε τους στόχους για «μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, αύξηση της ιδιοκατοίκησης, στήριξη σε νέα ζευγάρια, αναβάθμιση παλαιών κατοικιών, άμβλυνση στρεβλώσεων στη στεγαστική αγορά κι εν τέλει η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις για χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για ζευγάρια από 25 ετών μέχρι 39 ετών για απόκτηση ανακαινισμένων σπιτιών ως 120 τετραγωνικά μέτρα και αξίας ως 150.000, με έτος κατασκευής ως το 2007. Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού – στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, και στα 2.000 ευρώ για τους φοιτητές που συγκατοικούν, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Δικαιούχοι θα είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ.
Οι άξονες
- Χαμηλότοκα δάνεια
- Μαζική ανακαίνιση δηλωμένων κενών κατοικιών στα Ε2 προς μακροχρόνια μίσθωση
- Πρόγραμμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας δημοσίου με «κοινωνική αντιπαροχή»
- Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση ιδιοκατοίκησης για νέους 18- 39 ετών
- δημουργία φοιτητικών εστιών σε Πανεπιστήμια
- αύξηση του φοιτητικού επιδόματος
«Η χώρα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη. Να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες», είπε ο Άκης Σκέρτσος και μίλησε για φυγή νέων τα τελευταία χρόνια η οποία πρέπει να ανατραπεί. Ο υπουργός μίλησε για φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης. Η Ελλάδα είχε υψηλότερα ποσοσοτά ως προς κατοχή- χρήση κατοικίας αλλά παραμένει στο 74% σε σχέση με το 70% στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο στόχος είναι να επανακατοικηθούν παλαιές κατοικίες που αν προστεθούν στην αγορά ακινήτων θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, είπε ο κ. Σκέρτσος περιγράφοντας το πρόβλημα με τα παλαιά και αχρησιμοποίητα ακίνητα: 770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων και πάνω από 2 εκατομμύρια βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επίσης, το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετωπίζει την «καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων», που στην Ελλάδα φεύγουν από την οικογενειακή εστία στα 31 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με τους πίνακες που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας ότι παράλληλος στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα «με την Ελλάδα να γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη».
Κ. Χατζηδάκης: Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους και ζευγάρια
‘Ατοκα η χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια είναι η δράση που έχει συζητηθεί περισσότερο και αφορά νέους και ζευγάρια από 25 ως 39 ετών, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
- Θα δοθούν 500 εκατομμύρια που θα βρεθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) και 125 εκατομμύρια από τις τράπεζες
- Τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα
- Αντί για 4% θα είναι 1% το επιτόκιο , «δηλαδή το χαμηλότερο δάνειο στην αγορά».
- Θα είναι τελείως άτοκο για πολύτεκνους ή εαν ο δικαιούχος αποκτήσει τρία παιδιά
- Κατώτατο εισοδηματικό όριο στα 10.000 και ανώτατο όριο, αντίστοιχο με το Επίδομα Θέρμανσης
- Αναφερόμενος σε πέντε λιγότερο γνωστά σημεία ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για το πρόγραμμα «Κάλυψη» που προβλέπει αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ γι 3 χρόνια με προτεραιότητα τους πολύτεκνους, τις ευάλωτες οικογένειες και τις μονογονεϊκές. Οι ωφελούμενοι σε πρώτη φάση θα ειναι 2.500 ηλικίας από 25 -39 ετών.
«10.000 νέοι και ζευγάρια θα κατοικούν σε ανακαινισμένα σπίτια από το 2024»
Με ευρωπαϊκά κονδύλια 200 εκατομμυρίων ευρώ θα αξιοποιηθούν κενές ιδιωτικές κατοικίες με στόχο να διατεθούν ακίνητα με χαμηλά ενοίκια αλλά και κίνητρο στους ιδιοκτήτες που τα παραχωρούν την ανακαίνιση και το εγγυημένο εισόδημα.
Θα γίνει μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι 10.000 νέοι 25 – 39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια. Η έναρξη στέγασης προγραμματίζεται για το 1ο τρίμηνο 2024. Για τους ιδιοκτήτες το όφελος προκύπτει από το εγγυημένο ενοίκιο.
Η πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας με 200 ωφελούμενους περιλαμβάνει την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη).
Κοινωνική Αντιπαροχή: Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή Κοινωνικής Κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο
Θα αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Θα προχωρήσει η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών από ιδιώτη, από την περιουσία της ΔΥΠΑ.
Το 50% των σπιτιών τα κρατάει ο ιδιώτης, το υπόλοιπο αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια. Στην παρέμβασή του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε στην καταγραφή που έγινε από τον Οργανισμό. Βρέθηκε ότι υπάρχουν 2.543 ακίνητα, ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, από τα οποία τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση. Επίσης, υπάρχουν άλλα 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων με το 1/3 αυτών να βρίσκεται στην Αττική.
Υπάρχουν 40 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και τα οποία θα αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης της φοιτητικής στέγης. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σε δύο άξονες:
1. Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Από τα 1.000 ευρώ, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξάνεται στα 1.500 ευρώ. Αυξάνεται όμως στα 2.000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΙΕΚ και ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι από τον Σεπτέμβριο 2022 και θα έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι θα είναι οι δικαιούχοι του 2021 – 2022.
2. Φοιτητικές εστίες
Με στόχο να προκύψουν 8.500 δικαιούχοι, θα κατασκευαστούν έως το 2027, περισσότερες από 8.150 κλίνες σε πέντε πανεπιστήμια ανά την Επικράτεια: Θράκη (700), Δυτική Μακεδονία (750), Θεσσαλία (750), Δυτική Αττική (1.100) και Κρήτη (4.850). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 540 εκατ. ευρώ και η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων. θα υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους.
Στο πρόγραμμα εξοικονομώ το ποσό που θα παρέχεται θα φτάνει έως τα 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης 50 – 90%. Για το πρόγραμμα ανακαινίζω θα δίνονται έως 10.000 ευρώ, με την επιδότηση να φτάνει το 30% για όλους.
Στο πρόγραμμα εξοικονομώ ο δανεισμός θα μπορεί να είναι άτοκος, ενώ για το πρόγραμμα ανακαινίζω θα προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ.
Για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στο πρόγραμμα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοικονομώ και τα 20.000 ευρώ για το πρόγραμμα ανακαινίζω. Επίσης θα πρέπει και για τα δύο προγράμματα το ακίνητο να είναι
ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο. Εάν πρόκειται για ενοικιαζόμενο ακίνητο θα πρέπει να υπάρχει από τον ενδιαφερόμενο η πλήρης κυριότητα ή η επικαρπία.
Προβλέπεται επίσης και επιδότηση έως 40% για ανακαινίσεις κενών κατοικιών, η οποία θα παρέχεται επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης για ποσά έως 10.000 ευρώ.
Την ενίσχυση του επιδόματος στέγασης των μαθητών στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προανήγγειλε ο διοικητής της Υπηρεσίας, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πλαισίου της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το στεγαστικό επίδομα διπλασιάζεται από 120 ευρώ σε 240 ευρώ και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη φετινή σχολική χρονιά, αφορά 1.000 μαθητές.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε εκτενώς στην ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ με κάθε πρόσφορο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής, υπενθυμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Δήμητρα Κυριαζή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος