Μια νέα τρισδιάστατη ανακατασκευή προσώπου αποκάλυψε ότι «πορτραίτο μούμιας» που δημιουργήθηκε από επιστήμονες απεικόνιζε επακριβώς νεκρό αγόρι, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην αποτύπωση της ηλικίας του.
Αμέσως μετά την αλλαγή της πρώτης χιλιετίας μ.Χ, ένα μικρό αγόρι που ζούσε στην Αίγυπτο εμφάνισε μια θανατηφόρα ασθένεια – πιθανότατα πνευμονία – και πέθανε. Το μικροσκοπικό σώμα του ετοιμάστηκε για μουμιοποίηση και ταφή. Μερικά από τα όργανα του αφαιρέθηκαν, τα λείψανα του τυλίχθηκαν σταυρωτά με λινά πανιά και ένα πορτρέτο του προσώπου του τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος της μούμιας.
Αυτό το λεγόμενο «πορτρέτο της μούμιας» ήταν μέρος μιας δημοφιλούς αιγυπτιακής παράδοσης της ελληνορωμαϊκής εποχής, από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνα μ.Χ . Όμως πόσο ακριβή ήταν αυτά τα πορτραίτα; Για να το μάθουμε, μια ομάδα επιστημόνων στην Αυστρία και τη Γερμανία πέρασε από αξονικό τομογράφο το σώμα αυτού του μικρού αγοριού και δημιούργησε μια 3D ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου του.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το πορτραίτο ήταν εξαιρετικά ακριβές, με μόνη διαφορά το ότι ο καλλιτέχνης έκανε το νεαρό αγόρι να φαίνεται μεγαλύτερο από τριών, τεσσάρων χρονών που ήταν στην πραγματικότητα.
«Στο πορτραίτο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουν χρόνια στην ηλικία του αγοριού. Αυτό μπορεί να είναι απόρροια ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού μοτίβου έκφρασης εκείνης της εποχής» δήλωσε ο επικεφαλής μελετητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Παθολογίας της Ακαδημαϊκής Κλινικής Munich-Bogenhausen στη Γερμανία, Andreas Nerlich. Αυτό το μεμονωμένο πορτραίτο ωστόσο δεν αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η πρακτική ήταν κοινός τόπος για όλους τους καλλιτέχνες της αρχαίας Αιγύπτου.
Μούμιες σε μέγεθος παιδιού
Από τα 1.000 περίπου ανακτημένα πορτρέτα μούμιας από την Ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο, μόνο περίπου 100 είναι συνδεδεμένα με τη μούμια. Για την πρώτη τέτοιου είδους μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν τη μούμια ενός μικρού παιδιού από την αρχαία Αίγυπτο , που βρέθηκε τη δεκαετία του 1880 σε ένα νεκροταφείο κοντά στην πυραμίδα της Χαβάρας, νοτιοδυτικά του Καΐρου . Η μούμια μήκους 78 εκατοστών, η οποία χρονολογείται μεταξύ 50 π.Χ. και 100 μ.Χ., στεγάζεται τώρα στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Μονάχου.
Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλος του αγοριού και ορισμένα από τα κοιλιακά του όργανα είχαν αφαιρεθεί, μια κοινή πρακτική κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης στην αρχαία Αίγυπτο. Η ανάπτυξη των δοντιών και των οστών αποκάλυψαν την ηλικία που είχε το νεαρό αγόρι όταν πέθανε.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο του αγοριού. Το πορτρέτο του αγοριού το παρουσιάζει με κατσαρά μαλλιά, μεγάλα μάτια καφέ χρώματος, λεπτή μύτη και μικρό στόμα και με ένα μενταγιόν να κρέμεται από το λαιμό του.
Για την αναδόμηση του κατάλληλου πάχους του δέρματος, οι ερευνητές βασίστηκαν σε πρότυπα που έχουν ληφθεί από σύγχρονα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 8 ετών. Μεγάλο μέρος του αναδημιουργημένου προσώπου βασίστηκε στο σχήμα του κρανίου και των δοντιών του, ενώ το δέρμα και τα μαλλιά του αγοριού καθώς και το στιλ μαλλιών βασίστηκαν στον πίνακα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η ανασυγκρότηση του προσώπου ήταν «αρκετά παρόμοια» με το πορτρέτο, καθώς οι διαστάσεις του μετώπου έως τη γραμμή των ματιών και η απόσταση από τη μύτη έως το στόμα «ήταν ακριβώς οι ίδιες μεταξύ πορτρέτου και ανοικοδόμησης», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. «Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές μεταξύ του πλάτους της ρινικής γέφυρας και του μεγέθους του ανοίγματος του στόματος, με αμφότερες να είναι πιο λεπτές και ” στενές “στο πορτρέτο από την εικονική ανακατασκευή».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.
ΠΗΓΗ: LIVE SIENCE
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος