Γιατί η 10η Οκτωβρίου ήταν μέρα-ορόσημο για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Η 10η Οκτωβρίου αποτελεί μια μέρα ορόσημο για τη Βόρεια Κορέα με το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας να κλείνει 75 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια ημερομηνία που θα ήταν μεγάλη γιορτή για ολόκληρη τη χώρα.

Υπό το βλέμμα του «συγκινημένου» όπως μετέδωσε η τηλεόραση της Πιονγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε μεγαλειώδης παρέλασης για την 75η επέτειο της ίδρυσης του Κομουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Αίσθηση προκάλεσαν οι γιγαντιαίοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σε «επίσημη πρώτη». Κάθε όπλο μεταφερόταν πάνω σε τεράστιο άξονα, με αναλυτές να αναφέρουν πως ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη τέτοιου είδους. Στο μονταρισμένο υλικό που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας διακρίνεται ένας ICBM πάνω σε ένα όχημα μεταφοράς που διαθέτει τουλάχιστον 22 τροχούς, είναι δηλαδή μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο είχε παρουσιάσει στο παρελθόν η χώρα.

Ο Κιμ Γιούνγκ Ουν θεωρείται ο νεότερος δικτάτορας του κόσμου, ο οποίος αναλαμβάνοντας την εξουσία το 2011, μετά το θάνατο του πατέρα του, είχε στόχο να μετατρέψει τη Βόρεια Κορέα σε μια πανίσχυρη οικονομική και πολεμική δύναμη. Το Μάιο μάλιστα του 2016 απευθύνθηκε σε 25 εκατομμύρια κόσμο υποσχόμενος ότι σε 5 χρόνια η ζωή όλων των Βορειοκορεατών θα βελτιωθεί σημαντικά και η Βόρεια Κορέα θα μετατραπεί σε μια πολιτισμένη σοσιαλιστική χώρα. Στόχος που για πολλούς θεωρήθηκε πολύ φιλόδοξος και μεγαλεπήβολος, καθώς ως τότε η Βόρεια Κορέα ήταν από τις φτωχότερες και υποανάπτυκτες χώρες του κόσμου.
Το πενταετές ωστόσο σχέδιο που παρουσίασε ο Κιμ, το 2016, ήταν ασαφές και ημιτελές και οι οικονομικές πρακτικές του πανομοιότυπες με των κομμουνιστικών καθεστώτων του 20ου αιώνα, με αποτέλεσμα το οικονομικό του όραμα να καταρρεύσει λίαν συντόμως.

Τον Αύγουστο μάλιστα του 2020, ο Κιμ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το μεγάλο οικονομικό του όραμα είχε αποτύχει παταγωδώς, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις «απρόβλεπτες και αναπόφευκτες» προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας.
Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους αποτυχίας ήταν το εξαιρετικά δαπανηρό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που υποστήριξε ένθερμα και προσπάθησε να εφαρμόσει στη χώρα, ενώ κάθε δοκιμή πυρηνικών όπλων θεωρείτο σημαντική πρόκληση για τη Διεθνή Κοινότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ να εφαρμόζουν αυστηρότητες κυρώσεις, με στόχο να γονατίσουν την οικονομία της Βόρειας Κορέας και να αναγκάσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που τελικά δεν επέφερε μια τελική συμφωνία και άρση των βαρύτατων κυρώσεων, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να συνεχίζει να παραπαίει.

Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση προστέθηκε και η παγκόσμια πανδημία της Covid19. Η Βόρεια Κορέα αν και είναι από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο, με τα ταξίδια ξένων προς τη χώρα να είναι ελάχιστα, δεν ξέφυγε από τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω της εγγύτητας της με την Kίνα που αποτέλεσε το παγκόσμιο επίκεντρο της Covid19. Η Βόρεια Κορέα αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορά της, κόβοντας ουσιαστικά την οικονομική της γραμμή και το σύνολο των συναλλαγών της με Κίνα, καθώς η ιατρική υποδομή της πιθανότατα δεν θα άντεχε μια ραγδαία εξάπλωση της Covid19.

Οι ιστορικές πλημμύρες επίσης φέτος το καλοκαίρι, επέφεραν καταστροφές σε ζωτικούς πόρους της χώρας και συνέβαλαν στο αποκορύφωμα μια μεγάλης οικονομικής καταστροφής.
Ο Κιμ μπορεί να μη γιόρτασε την οικονομική δόξα μαζί με την επέτειο της ίδρυσης του εργατικού-κομμουνιστικού κόμματος αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι είναι πιθανόν να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη στο τιμόνι της Βόρειας Κορέας. Με τη διεθνή κοινότητά να παρακολουθεί ήδη στενά το επικείμενο νέο πενταετές σχέδιο του που περιλαμβάνει, το πως η χώρα θα καταφέρει να ξορκίσει την οικονομική δυσπραγία και να καλλιεργήσει πλούτο σε μια βαριά πληττόμενη οικονομία.

Πηγή: CNN, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος