Πολιτική θύελλα στη Βρετανία (video)

Η βασίλισσα Ελισάβετ αποδέχθηκε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, για διάστημα ενός μήνα. Η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού αποβλέπει να μπλοκάρει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αποτρέψει το άτακτο Brexit, στις 31 Οκτωβρίου.

“Θα υπάρξει άπλετος χρόνος στο κοινοβούλιο για να συζητήσουν οι βουλευτές το Brexit και όλα τα άλλα θέματα, άπλετος χρόνος”, διαβεβαίωσε ο Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε αν προσπαθεί να μπλοκάρει τους βουλευτές που θα επιχειρήσουν να αναβάλουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, απάντησε: “Αυτό είναι απολύτως αναληθές”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, μερικές ώρες μετά την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Μπάρκλεϊ επανέλαβε επίσης την εναντίωση της Βρετανίας στο ιρλανδικό backstop, ένα πρωτόκολλο που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχος του Τζόνσον ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αλλά εάν δε είναι δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, τότε ήμασταν σαφείς ότι φεύγουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την 31η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη στο Παρίσι που διοργανώνει η γαλλική εργοδοτική ομοσπονδία MEDEF.

«Ο κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit, και είναι σημαντικό για τη δημοκρατία να το υλοποιήσουμε», πρόσθεσε ο Μπάρκλεϊ.

Η Ιρλανδία δεν θα υποστηρίξει την απάλειψη του backstop στο πλαίσιο του Brexit, ξεκαθάρισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών. «Ενα Brexit χωρίς συμφωνία είναι όλο και πιο πιθανό», είπε.

«Ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα»

Μολονότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ενόψει της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι ο κανόνας στη Βρετανία, η απόφαση να περιοριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από την εφαρμογή της πιο επίμαχης πολιτικής απόφασης των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσε κατακραυγή.

“Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα”, σχολίασε ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο “υπ’ αριθμόν 2” του Εργατικού κόμματος.

Πολιτική θύελλα στη Βρετανία (video)Καθώς απομένουν μόλις 65 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, οι βουλευτές αγωνίζονταν να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη μια από τις σταθερότερες χώρες της ΕΕ σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή σε αχαρτογράφητα νερά.

Την Τρίτη, οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων συμφώνησαν να προωθήσουν μια νομοθετική πρωτοβουλία για να αναγκάσουν τον Τζόνσον να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αναβολή του Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν κρίνει ότι είναι η κατάλλη στιγμή.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαφωνούν με το Brexit χωρίς συμφωνία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο φιλοευρωπαίος, Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ σχολίασε ότι θα δυσκολευτεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες ενώ ο Φίλιπ Χάμοντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προέτρεψε τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς να ενεργήσουν εντός των επόμενων ημερών.

Ένδειξη ότι η πίεση αυξάνεται για τους Συντηρητικούς, πολλά μέσα ενημερωσης ανέφεραν ότι η Ρουθ Ντέιβιντσον, η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία, αποφάσισε να παραιτηθεί. Να σημειωθεί πάντως ότι η Ντέιβιντσον είναι μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας και όχι της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πολιτική θύελλα στη Βρετανία (video)Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά, μετά τις θερινές διακοπές, στις 3 Σεπτεμβρίου και δύο εβδομάδες αργότερα θα διακόψει τις εργασίες τους ώστε τα πολιτικά κόμματα να έχουν τον χρόνο να οργανώσουν τα ετήσια συνέδριά τους. Με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του να έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες μέχρι το Brexit. Αυτό σημαίνει πως όσοι αντιτίθενται σε μια άτακτη έξοδο θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να μην έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους.

Η βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από ακόμη 70 βουλευτές  κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της νομικής ομάδας το δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, ακόμη και αν αυτή έχει εγκριθεί από τη Βασίλισσα.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Βρετανού πρωθυπουργού εκτιμώντας πως θα είναι δύσκολο για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας, «Ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο».

Στο μεταξύ, μία σειρά από διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, εναντίον της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων στην πλατεία του κοινοβουλίου στο Λονδίνο, στο Μίλτον Κινς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Κέιμπριτζ, Εδιμβούργο, Κάρντιφ, Μπρίστολ, Μπράιτον κ.α. φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ντροπή σας” και “Σταματήστε το πραξικόπημα”.

Πολιτική θύελλα στη Βρετανία (video)Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με το 47% να δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή, που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη σήμερα σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της βουλής.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον.

Επίσης, περισσότερες από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο Άννα Παπασωτηρίου, Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπερη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος