Συμφωνία Gazprom – Κίνας για πληρωμή φυσικού αερίου σε εθνικό νόμισμα

Array

Με φόντο τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Gazprom ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία με την κινεζική εταιρία πετρελαίου και αερίου.

Συγκεκριμένα, Gazprom και China National Petroleum Corporation (CNPC) προχώρησαν σε συμφωνία για αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύει η Μόσχα την Κίνα, μέσω του αγωγού της Σιβηρίας. Όπως προβλέπεται, οι πληρωμές θα γίνονται στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, δηλαδή σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γουάν.

Για αμοιβαία επωφελή συμφωνία που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρείες ενέργειας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Η Gazprom απειλεί με… εποχή των παγετώνων

Η Gazprom κλείνει τον διακόπτη κι έρχεται η εποχή των παγετώνων στην Ευρώπη. Με ένα δίλεπτο βίντεο η Μόσχα δείχνει στην Γηραιά Ηπειρο πώς θα είναι ο χειμώνας χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο στόχαστρο του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας μπαίνει και η Siemens την οποία κατηγορεί για ελαττωματικό εξοπλισμό που έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1. H διαμάχη της Gazprom με τη Siemens μαίνεται τους τελευταίους μήνες με αφορμή την τουρμπίνα, που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να την παραλάβει η Ρωσία, αλλά εκείνη αρνείται επικαλούμενη τις κυρώσεις. Το κλίμα εκβιασμού προς την Ευρώπη συντηρεί και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί στην επιβολή διατίμησης στο πετρέλαιό της διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει στην Ασία.

Στο χορό των δηλώσεων για το ενεργειακό μπαίνει και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προκάλεσαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου, ωθώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να διακόψουν την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα.

Τον εκβιασμό του Πούτιν με το φυσικό αέριο πάντως δικαιολογεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας το επιχείρημα του Κρεμλίνου ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση. “Η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν, οι κυρώσεις έχουν αναπόφευκτα φέρει τον Πούτιν στο σημείο να λεει «αν κάνετε αυτό, εγώ θα κάνω το άλλο»” δήλωσε ο Ερντογάν.

Συμφωνία Gazprom – Κίνας για πληρωμή φυσικού αερίου σε εθνικό νόμισμα
Φωτό Αρχείου: AP

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για να θωρακιστεί ενόψει του χειμώνα, λαμβάνοντας μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις υψηλές τιμές. Ο Αυστριακός Καγκελάριος υπόσχεται πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους πολίτες, ενώ πακέτο μέτρων ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε η Πορτογαλία, προαναγγέλλοντας μείωση των φόρων στη ενέργεια. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα δοθεί άμεση βοήθεια στις οικογένειες κι έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους.

Την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων ζητεί και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, συγκρίνοντας την ενεργειακή κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Με τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί, εκατοντάδες κάτοικοι σε Βερολίνο και Λειψία βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Ζητούν την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να μπει φρένο στην άνοδο των τιμών.

Συμφωνία Gazprom – Κίνας για πληρωμή φυσικού αερίου σε εθνικό νόμισμα
(AP Photo/Aurel Obreja)

F.T: Οι προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές αερίου

Οι προτάσεις της Κομισιόν στα κράτη μέλη για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου αποκαλύπτονται από τους Financial Times, εν όψει του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Οι Financial Times δίνουν μια εικόνα του μηχανισμού εφαρμογής του πλαφόν και τις εναλλακτικές που προτείνει η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τις εναλλακτικές που προτείνει η Επιτροπή, το πρώτο που εξετάζεται είναι ένα πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου που θα ισχύει για όλα τα κράτη μέλη. Μία άλλη πρόταση είναι να υπάρχει ένας αγοραστής του ρωσικού αερίου που αυτός θα διαπραγματεύεται για όλους συγκεκριμένες τιμές με τη Ρωσία.

Βέβαια η Κομισιόν στο έγγραφο αναγνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά ίσως φέρουν αλλαγή στους όρους των συμβολαίων με τη Gazprom για λόγους ανωτέρας βίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Μία ακόμα εναλλακτική που προτείνει η Κομισιόν πάντως είναι ένας μηχανισμός που θα χωρίσει τα κράτη μέλη σε κόκκινες και πράσινες περιοχές. Στις κόκκινες περιοχές θα μπαίνει πλαφόν για να βοηθηθούν, ενώ στις πράσινες θα αγοράζεται στην τρέχουσα τιμή και θα διοχετεύεται αέριο στις κόκκινες περιοχές. Ωστόσο, επισημαίνεται στο σχέδιο ότι η πρόταση αυτή είναι περίπλοκη στην εφαρμογή της και χρειάζεται μεγάλο και καλό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών.

Ρεπορτάζ/Επιμέλεια: ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος