Βάσεις για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και γεφυρών συνεργασίας ανάμεσα σε ερευνητές, γιατρούς και φοιτητές ελληνικής καταγωγής από ολόκληρο τον κόσμο έθεσε το πρώτο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη» που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, 17 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας Θράκης, καθώς και του Υπουργείου Υγείας.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 220 κορυφαίοι ομογενείς ομιλητές, εκπροσωπώντας πάνω από 25 χώρες, και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Χιλή, Ν. Αφρική, Αίγυπτο κ.ά.
Ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στο συνέδριο, σύμφωνα την ομογενειακή ιστοσελίδα «Αναμνήσεις», ήταν η ομάδα των Ελληνοαμερικανών επιστημόνων, με κύριους εκπροσώπους τον Δρα. Σπύρου Μεζίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, τη συντονίστρια επιστημόνων Βιοϊατρικής των ΗΠΑ Δρ. Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Χάρβαρντ, τη Δρ Στέλλα Λυμπέρη, και τον Δρ Ηλίας Ηλιάδης.
«Περισσότεροι από 200 ομιλητές κυρίως από ΗΠΑ ανέπτυξαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη. Δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και γέφυρες συνεργασίας μεταξύ ερευνητών, κλινικών και φοιτητών. Οι ομογενείς ελπίζουν ότι τα Παγκόσμια Πανομογενειακά Ιατρικά Συνέδρια θα συνεχιστούν και αναβαθμιστούν προς όφελος της ενδυνάμωσης των δεσμών της απανταχού ελληνικής ιατρικής κοινότητας με την Ελλάδα», επισημαίνει σε μήνυμα του προς τις «Αναμνήσεις» ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης.
Σημειώνεται πως, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, αρμόδιος για θέμα Αποδήμων, επισήμανε την ανάγκη δικτύωσης των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού. Όπως είπε ο ίδιος, σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα απογραφής των χιλιάδων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και ερευνητών Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην παραγωγή γνώσης παντού στον κόσμο.
(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με πληροφορίες από «Αναμνήσεις», «Hellenic DNA» )
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος