Την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση τίμησε η ΑΧΕΠΑ Βικτώριας, με δύο ξεχωριστές διαλέξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό Μουσείο την Κυριακή 16 Μαΐου.
Η πρώτη διάλεξη δόθηκε από την κ. Μαρία Μητράκα και είχε θέμα τις Ηρωίδες της Επανάστασης και συγκεκριμένα τη Μαντώ Μαυρογένους και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της επανάστασης όχι μόνο αγωνιζόμενες στις επάλξεις αλλά και θυσιάζοντας τις περιουσίες τους για να χρηματοδοτήσουν τον Αγώνα.
«Οι Ελληνίδες αντλούν την περηφάνια τους από τις ηρωικές πράξεις και τον πατριωτισμό της Μαντώς και της Μπουμπουλίνας. Οι προσωπικότητές τους βοήθησαν στην ανατροπή της τότε κρατούσας αντίληψης περί γυναικών ως υποτακτικών και παθητικών οντοτήτων προσδιοριζόμενων αποκλειστικά από τις ενέργειες των ανδρών της οικογένειας», ανέφερε η κα Μητράκα.
Η δεύτερη διάλεξη δόθηκε από τον Πρόεδρο του Πολιτειακού Συμβουλίου της ΑΧΕΠΑ Βικτώριας, κ. Παναγιώτη Μερκούλια, και αφορούσε την οικογένεια Μαυρομιχάλη που συνέβαλε επίσης πολύ στον αγώνα για την ελευθερία.
Ο κ. Μερκούλιας μίλησε επίσης για κάποιες από τις σημαντικότερες μάχες που σημάδεψαν την πορεία της επανάστασης, όπως η μάχη του Βαλτετσίου, των Μύλων και άλλων.
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, με έμφαση στη διπλωματία και την πολιτική της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.
Επίσης, η κ. Μαρία Καρράμ και ο κ. Γιώργος Κεκερίδης, απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821 από την ανθολογία εξεχόντων ποιητών, όπως ο Ιωάννης Πολέμης και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
Πριν από την έναρξη της κάθε διάλεξης ακούγονταν οι Εθνικοί Ύμνοι Ελλάδας και Αυστραλίας από το κουιντέτο της Ορχήστρας του Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Ελληνικό Μουσείο.
Πηγή: Νέος Κόσμος
Φωτογραφία: Νέος Κόσμος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος