Εκδήλωση στο Κονέκτικατ για τα 100 έτη από την ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την καταστροφή της Μικράς Ασίας

Η Ελληνική Εταιρία «Παιδεία» διοργάνωσε συνέδριο για τις δύο ιστορικές επετείους εκατό ετών της ίδρυσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της καταστροφή της Μικράς Ασίας, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών που έχει ιδρύσει μέσα στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Το συνέδριο έγινε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε  με χαιρετισμό του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», Ηλία Τομάζου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, Γλώσσα και Πολιτισμό.

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι ομιλίες, με πρώτη την εισήγηση της Αθηνάς Κρομμύδα, προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σχετικά με  τη προσφορά του Συμβουλίου στην Ομογένεια, αποστολή του οποίου, όπως είπε, είναι να στηρίζει και να καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα ελληνορθόδοξα ιδεώδη στην Αμερική.

Ακολούθως, ο εκκλησιαστικός συντάκτης του «Εθνικού Κήρυκα», Θεόδωρος Καλμούκος μίλησε για το ξεκίνημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και σχετικά με τη σημασία του ότι αποτελεί Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας του Ελληνικού Κολεγίου, Αριστοτέλης Μιχόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, από το ξεκίνημα της στο Πάμφρετ του Κονέκτικατ μέχρι τη μεταφορά της στη Βοστώνη. Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως ο Μελέτιος Μεταξάκης το 1921 αποπειράθηκε να ιδρύσει σχολή στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στην Αστόρια, αλλά δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες και τελικά, ο  Αθηναγόρας την ίδρυσε στο Πάμφρετ του Κονέκτικτατ το 1937 και από εκεί μεταφέρθηκε στη Βοστώνη.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ παρουσίασαν εργασίες τους για την Μικρά Ασία. Μηνύματα απηύθυναν Katherine Kuegler πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου «Παιδεία», ο Νικόλαος Βλάμης αντιπρόεδρος του Παγκρηγκόριαν Νέας Αγγλίας, ο Βασίλης Καυκάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας και η Νίνα Γκατζούλη πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Εθνικός Κήρυκας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος