«Η Φωνή Της: Ελληνίδες γυναίκες και οι φίλες τους», ένα βιβλίο δίνει φωνή στις γυναίκες της Διασποράς

Τις ιστορίες 42 ξεχωριστών γυναικών, κυρίως ελληνικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία παρουσιάζει η ομογενής συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου, μέσα από το βιβλίο της «Her Voice: Greek women and their friends» που κυκλοφορεί προς το παρόν μόνον στην αγγλική γλώσσα και σε ηλεκτρονική μορφή.  

Ιδρύτρια του δικτύου «Food for Thought», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που «μετρά» 21 χρόνια ζωής στην Αυστραλία, η κ. Αθανασίου γνώρισε πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες μέσα από το δίκτυο που δημιούργησε. Μέσα από το βιβλίο της, η συγγραφέας παρουσιάζει τις περιπτώσεις 30 γυναικών ελληνικής καταγωγής και 12 μη Ελληνίδες, με κοινό παρονομαστή τη ζωή στην Αυστραλία και τη ζωή τους σε δυο κόσμους:  τον κόσμο που οι γονείς θέλουν να διατηρούν μέσα στο σπίτι και τον έξω κόσμο, αυτόν που συναντούν όταν βγαίνουν έξω, πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους. Οι γυναίκες αυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους ώστε να μπορέσουν να πετύχουν, εξηγεί η συγγραφέας σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι γυναίκες είχαν πάντα μια εξαιρετική ικανότητα να μοιράζονται τις ιστορίες τους, δεν φοβούνται να “αγγίξουν” την προσωπική τους ζωή για να συζητήσουν ανοιχτά τι τους βοήθησε», σημειώνει, τονίζοντας πως, στόχος της δεν ήταν απλώς να καταγράψει την επαγγελματική καριέρα αυτών των γυναικών. «Ήθελα να μου πουν τι βίωσαν ζώντας σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο και τις δυσκολίες που βίωσαν, πώς τις ξεπέρασαν και τι συμβουλές θα έδιναν στις νεότερες γυναίκες. Μέσα από τις ιστορίες τους, λοιπόν, δεν αναδεικνύουμε μόνο τις δυσκολίες αλλά και τους θριάμβους», τονίζει η Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου, σύμφωνα με την οποία έχουν επιλεγεί γυναίκες με διαφορετική οικογενειακή κατάσταση, διαφορετική σεξουαλικότητα, φυλή, πίστη κ.ά.

Η Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου γεννήθηκε στην Ήπειρο και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1972. Μετά τις σπουδές της στις Παιδαγωγικές Επιστήμες ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο υπουργείο Παιδείας της Πολιτείας της Βικτώριας, αρχικά ως εκδότρια περιοδικών, εκπαιδευτικός και συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων και στη συνέχεια ως σχολική σύμβουλος, με ευθύνη την προώθηση γλωσσών και πολυπολιτισμικότητας στα κρατικά σχολεία της Βικτώριας.

Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού δικτύου Food for Thought Network Inc, ενώ ασχολείται για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες με την εκπαίδευση διαφορετικών βαθμίδων, με δέκα χρόνια εθελοντικής προσφοράς στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτωρίας ως γραμματέας και πρόεδρος και 21 χρόνια προσφοράς στις γυναίκες της ελληνικής διασποράς και τις μετανάστριες. Το δίκτυο «Food for Thought» το ίδρυσε το 2001, με στόχο την ανάπτυξη και δικτύωση των Ελληνίδων, δράση για την οποία έχει τιμηθεί από την Πολιτεία της Βικτώριας (Victorian Honour Roll for Women) και το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (2004).

Για την πολύπλευρη προσφορά της στην εκπαίδευση έχει βραβευτεί -μεταξύ άλλων- από το Πανεπιστήμιο Swinburne (Vice Chancellor’s Excellence Award Higher Ed/2018), το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας, (1993) και το αυστραλιανό κράτος (Presidential Αwards 1984).

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος