Οι “Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου” παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τουρκία και διοργανώνονται από τον πολιτιστικό σύλλογο ΕΜΕΙΣ και τον εκδοτικό οίκο ΙΣΤΟΣ.
Άρχισαν χθες, Τρίτη 7 Ιουνίου, με την “Αναπαράσταση” (1970) του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ταινία που σημάδεψε τη “γέννηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου”.
Οι προβολές των ταινιών (με αγγλικούς και τουρκικούς υπότιτλους και με νέες κόπιες) γίνονται με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο του Πέρα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαεπτά εμβληματικές ταινίες του ελληνικού σινεμά, οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το πρωτοποριακό για την εποχή του έργο του Νίκου Κούνδουρου “Μικρές Αφροδίτες” (1963) που βραβεύθηκε για τη σκηνοθεσία του στο Φεστιβάλ Βερολίνου, η ταινία πολιτικού περιεχομένου “Ζ” του Κώστα Γαβρά -που προκάλεσε διεθνή αίσθηση στα τέλη της δεκαετίας του ’60- καθώς και η επική ταινία “Τρωάδες” του Μιχάλη Κακογιάννη.
Καλεσμένος στις Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου, είναι ο γνωστός συγγραφέας και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης, ο οποίος παρουσίασε χθες Τρίτη, την ημέρα των εγκαινίων την ταινία “Αναπαράσταση” του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Στο πλαίσιο των προβολών διοργανώνεται και πάνελ με συμμετοχή επαγγελματιών από τον χώρο του κινηματογράφου, καθώς και έκθεση με κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες (HELLAFFI) ζωγραφισμένες στο χέρι από γνωστούς εικαστικούς καλλιτέχνες. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών εδώ
Οι Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, με στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), και συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Μουσείου του Πέρα, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης.
Πηγές: Σισμανόγλειο Μέγαρο, εκδόσεις Ιστός
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος