Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821»

Την «ευθύνη» και το «χρέος» της νέας γενιάς Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας, μεγαλώνοντας, «μέσα από τις σπουδές, την εργασία και την προκοπή» τους, να δικαιώσουν «τις προσδοκίες των παλαιοτέρων», υπογράμμισε, σε διαδικτυακό του μήνυμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρετίζοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσαν, την Παρασκευή, 28 Μαϊου, με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς, οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821».

«Με το φιλότιμο, την καρδιά και την ψυχή των προγόνων μας, σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ελληνισμού, αυτές, που έκαναν την Ελλάδα συνώνυμη της Ευρώπης», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη χαρά του για τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με την επίσημη ιδιότητα του, αλλά, επίσης και «ως Μακεδόνας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής» και ως «εγγονός προσφύγων και μεταναστών, που άφησαν τους τόπους τους για μια καλύτερη ζωή». Αναφέρθηκε, στην διαχρονική συνεισφορά των Ελλήνων της διασποράς στην επίτευξη εθνικών στόχων, από τα χρόνια ακόμη της ελληνικής επανάστασης, από τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας και τους Ιερολοχίτες του Α. Υψηλάντη και άλλων, που ενέπνευσαν και εμπνεύστηκαν από τους οπλαρχηγούς του 1821 και πρόσθεσε: «Η προσφορά και αρωγή των Ελλήνων της Διασποράς ήταν πάντοτε καθοριστική στην πορεία της χώρας μας».

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η «αρχαία ρίζα μας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας, της ιστορικής ταυτότητας, φώτισαν τον κόσμο και έκαναν τον ελληνισμό, οικουμενικό» και το πώς «η εξέλιξη και η προκοπή των Ελλήνων κράτησε τη φλόγα ζωντανή στους νεότερους, εντός και εκτός συνόρων».

Επίσης, αναφέρθηκε στο πώς ενέπνευσαν οι αρχές και οι αξίες της Δημοκρατίας κινήματα, όπως η Αμερικανική Ανεξαρτησία και η Γαλλική Επανάσταση. Επεσήμανε, ακόμη, «την προσήλωση των Ελλήνων της διασποράς στο όραμα για την απελευθέρωση, αλλά και το μοναδικό ρεύμα του φιλελληνισμού παντού στον κόσμο» και πρόσθεσε: «Είναι αυτά τα ίδια ιδανικά, που ενέπνευσαν και την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, το Κράτος Δικαίου, ο Σεβασμός στον πλησίον, η προστασία των μειονοτήτων τα δομικά συστατικά της Ευρώπης, που ξεκίνησαν από τις δομές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και σε, βάθος αιώνων, φώτισαν ολόκληρο τον κόσμο».

«Και μεγαλώνοντας» – συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενος προς τους μαθητές – «όλη αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορική μνήμη, η πολιτική κατάκτηση της ανεξαρτησίας και του κοσμοπολιτισμού του πολυμήχανου λαού μας, γίνεται δική σας η ευθύνη. Της νέας γενιάς Ελλήνων της διασποράς, αλλά και των συνομηλίκων σας στην Ελλάδα, την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Εσείς έχετε τώρα το χρέος να πάρετε την σκυτάλη από τους γονείς και τους παππούδες σας και μέσα από τις σπουδές, την εργασία και την προκοπή σας, να δικαιώσετε τις προσδοκίες των παλαιοτέρων».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπενθύμισε όλες τις «μεγάλες στιγμές του ελληνισμού» από την επανάσταση του 1821 και την εθνική ολοκλήρωση, τους δύο παγκοσμίους πολέμους και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, και τέλος, την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. «Φέτος, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, γιορτάζουμε και τα τεσσαρακοστά ευρωπαϊκά γενέθλια της Ελλάδας» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φετινή χρονιά με τους πολλούς συμβολισμούς, συνδυάζεται, επίσης, με την «τελική φάση της εξόδου μας από την «πρωτοφανή πανδημία που χτύπησε την ανθρωπότητα».

«Βαδίζουμε προς ένα τέλος, που θα έρθει γρηγορότερα, αλλά θα έρθει μόνο με τον εμβολιασμό και την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Ε. Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του «μεγαλύτερου εμβολιαστικού προγράμματος στην ιστορία της ανθρωπότητας», που διασφαλίζει «ασφαλή και προσβάσιμα εμβόλια σε όλους τους πολίτες» και «εξάγει στον αναπτυσσόμενο κόσμο, περίπου όσα εμβόλια διαθέτει για τους πολίτες της Ευρώπης των 27».

«Ως ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ και Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, που συμπεριλαμβάνει τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις δεξιότητες, τον διαθρησκευτικό διάλογο και της μάχης κατά του αντισημιτισμού, θέλω να σας καλέσω όλους να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιας και η Ευρώπη είναι η κοινή μας πατρίδα και μιας και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι η μία συστατικό της άλλης» είπε ο κ. Σχοινάς και κατέληξε: «Χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό. Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε για να πάμε όλοι μαζί με ασφάλεια το ερχόμενο καλοκαίρι στην αγαπημένη μας Ελλάδα, κοντά στους φίλους και τους συγγενείς μας».

Ζ. Μακρή: «Ας δώσουμε στη νέα γενιά εφόδια ζωής»

«Η ελληνική επανάσταση του 1821, η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είναι η πυξίδα όλων μας στην κάθε διαδρομή» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και στελεχών των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

«Είναι, ειλικρινά, μεγάλη η χαρά μου, που σας συναντώ όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Έλληνες του εξωτερικού και της ομογένειας» τόνισε η υφυπουργός και συνέχισε: «Η επανάσταση του 1821, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα, αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση και απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες, αλλά και σε όλους τους πολίτες του κόσμου, που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα».

Η υφυπουργός επεσήμανε ότι τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι «μια εξαιρετική αφορμή για σκέψη, μελέτη, επεξεργασία, προβληματισμό, εμβάθυνση, γνώση».
«Η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών στα ιστορικά αυτά ορόσημα, η προώθηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανάπτυξη της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών, της προσωπικότητάς τους, είναι μέριμνα της Παιδείας» ανέφερε η κ. Μακρή και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε τους μαθητές να ανακαλύψουν αυτήν την καθοριστική για την Ελλάδα ιστορική περίοδο, ας συμβάλλουμε με τρόπο ουσιαστικό και ωφέλιμο στην καλλιέργεια γνήσιου ενδιαφέροντος για τα διακόσια χρόνια της νεότερης Ελλάδας, ας δώσουμε στη νέα γενιά εφόδια ζωής».

Η υφυπουργός απευθύνθηκε και προς τις μαθήτριες και τους μαθητές της ομογένειας, λέγοντας: «Είστε η έμπνευσή μας και ο οδηγός μας για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Εσείς που, αν και ζείτε μακριά από τη χώρα μας, την έχετε στην καρδιά και στο μυαλό σας, στην καθημερινή σας ζωή, στις πράξεις και στις δράσεις σας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και προς τους παιδαγωγούς, που, όπως είπε, θωρακίζουν την ελληνική ιστορία και παιδεία και διασώζουν την «συλλογική κληρονομιά», διδάσκοντας τα παιδιά με «το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ την προσφορά σας στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητα και συναίσθηση, στην καλλιέργεια της ελληνικότητας μέσω της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, όπου βρίσκονται Έλληνες, στην ανάδειξη της ιστορικής αξίας των γεγονότων αλλά και της διαχρονικής αξίας των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, μέσα από ουσιαστικές δράσεις. Σας είμαι ευγνώμων για την ουσιαστική αυτή εμπειρία και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή πρόοδο στα παιδιά μας».

Χαιρετισμοί Γιάννας Αγγελοπούλου, Σάββα Αναστασιάδη, Γιάννη Δαρδαμανέλη

«Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπει κανείς τα ελληνόπουλα της ομογένειας, σε τέσσερεις ηπείρους, να ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον εορτασμό της συμβολικής επετείου των διακοσίων χρόνων μετά την Επανάσταση» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σε γραπτό της μήνυμα προς τη διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821».

«Οι ομογενείς μας συμμετέχουν στην μεγάλη μας επέτειο με σειρά εκδηλώσεων, η οποία αναδεικνύει ταυτόχρονα τη χώρα καταγωγής τους και τη χώρα στην οποία ρίζωσαν» είπε η κ. Αγγελοπούλου και συνέχισε: «Στέλνουν το μήνυμα, ότι ο πολιτισμός και η παιδεία και η περιέργεια για τον κόσμο και η αγάπη για τον συνάνθρωπο αποτελούν απαραίτητα εφόδια για πρόοδο και προκοπή».

«Σας ευχαριστούμε που συμμετέχετε και συμπράττετε με έναν τόσο πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Ανυπομονούμε, να σας καμαρώσουμε και να δούμε το αποτύπωμα της ιστορίας μας, μέσα από τη δική σας ματιά» είπε απευθυνόμενοι στους ομογενείς δασκάλους και μαθητές, η κ. Αγγελοπούλου.

Στην εκδήλωση, στην οποία χαιρέτισαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας Αναστασιάδης και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ενώ, σχολεία της ομογένειας από τις Η.Π.Α, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία παρουσίασαν τον τρόπο που γιόρτασαν την Εθνική Παλιγγενεσία, με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Οι δράσεις παρουσιάστηκαν από σχολικές μονάδες στις τέσσερις ηπείρους.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά τιμή και συγκίνηση που συμμετέχω στην εκδήλωση» δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τους απόδημους, Σάββας Αναστασιάδης και συνέχισε: «Γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια ένα μοναδικό γεγονός που καθόρισε την πορεία του έθνους, την επανάσταση του 1821».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε την συνεισφορά και των ομογενών στην πατρίδα και εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας προς τους απόδημους. «Οι Έλληνες ομογενείς έχουν αποδείξει έμπρακτα την απέραντη αγάπη τους για την πατρίδα και τον άσβεστο πόθο για αυτήν. Σημαντικότητα έργα και δωρεές, ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας, από έλληνες της ομογένειας αποτέλεσαν τη σπίθα για την αναγέννηση της ελληνικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα τα πρώτα μεταναστευτικά χρόνια. Αυτή την αγάπη για την Ελλάδα τη συναντάμε και σήμερα βλέποντας το έργο των εκπαιδευτικών μας , που εργάζονται σε σχολεία του εξωτερικού. Οι εκπαιδευτικούς μας αποτελούν τους φάρους της γνώσης και της μεταλαμπάδευσης προτύπων και ιδεωδών, που έρχονται από την κήρυξη της εθνικής παλιγγενεσίας»,είπε.

Ο κ. Δαρδαμανέλης, συμμετέχοντας διαδικτυακά, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και όλους τους ομιλητές και επεσήμανε ότι οι Έλληνες της διασποράς κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία, πολλές φορές ήταν αυτοί που «άναψαν τη σπίθα του αγώνα» και έβαλαν το «λιθαράκι» τους στην υπόθεση της εθνικής ανεξαρτησίας. «Έχουμε ρίξει φως σε πτυχές της επανάστασης, που δεν είναι τόσο γνωστές, να πω ένα μπράβο στα παιδιά μας, που κατάφεραν να μας συγκινήσουν» είπε ο κ. Δαρδαμανέλης, αναφερόμενος σε προσπάθειες μαθητών και στη χώρα μας να συμμετάσχουν στον εορτασμό της επετείου των διακοσίων χρόνων για την ελληνική επανάσταση.

Το χαιρετισμό του μετέφερε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Κόπτσης, ενώ χαιρέτισαν, επίσης, διαδικτυακά οι διευθυντές περιφερειακών ενοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζαφειρούλα Μυλωνά και Ανδρέας Μαυρίδης.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των εκδηλώσεων, που είχαν διοργάνωσαν για τον εορτασμό της επετείου των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση, δομές εκπαίδευσης και σχολεία του εξωτερικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος