Το Μεγάλο Βραβείο για το καλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό «EU TalentOn» έλαβαν ένας νέος Έλληνας ερευνητής μαζί με την πενταμελή ομάδα του, Soilfix.
Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ταταρίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος μαζί με τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας Soilfix υπέβαλαν το ερευνητικό έργο που αναδείχτηκε στην καλύτερη πρόταση για την κατηγορία της, αλλά και συνολικά για όλο το διαγωνισμό.
Το EU TalentOn είναι ένας νέος διαγωνισμός με διάρκεια τέσσερεις ημέρες και στόχο να επιταχύνει την ερευνητική σταδιοδρομία νέων ερευνητών ηλικίας από 21 έως 35 ετών.
Οι 104 νεαροί συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων για να αναπτύξουν επιστημονικές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα που συνδέονται με τις πέντε αποστολές της ΕΕ, δηλαδή την κλιματική αλλαγή, τον καρκίνο, τους ωκεανούς, τις πόλεις και το έδαφος.
Οι πέντε νικήτριες ομάδες του EU TalentOn, παρουσίασαν στο Λέϊντεν της Ολλανδίας ενδιαφέρουσες επιστημονικές λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις που συνδέονται με τις πέντε αποστολές της ΕΕ και έλαβαν 8.000 ευρώ έκαστη, ενώ επιπλέον 8000 ευρώ έλαβε και η ομάδα Soilfix του κ. Ταταρίδη για τη συνολικά καλύτερη πρόταση στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός EU TalentOn θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, με τον επόμενο να λαμβάνει χώρα το 2024 στο Κατοβίτσε, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των επιστημών για το 2024.
Οι νικητές του 33ου διαγωνισμού της ΕΕ για νεαρούς επιστήμονες (EUCYS) και του πρώτου EU TalentOn ανακοινώθηκαν στο Λάιντεν της Ολλανδίας το περασμένο Σάββατο.
Τα έργα που κέρδισαν το πρώτο βραβείο του EUCYS και θα λάβουν 7.000 ευρώ έκαστο, προέρχονται από τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Αυστρία, καλύπτοντας επιστημονικούς κλάδους όπως τα μαθηματικά, η χημεία, η βιολογία και η μηχανική.
- (Επιμέλεια/μετάφραση: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Research and innovation EU)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος