Ομιλία με θέμα την μεσογειακή και, ειδικά, την ελληνική κουζίνα, παρέθεσε ο Δρ. Άλφρεντ Βίνσεντ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (Hellenic Society of the University of Technology Sydney-UTS).
Το θέμα που ανέπτυξε ο ομιλητής είχε τίτλο «Πόσο παραδοσιακή είναι η “Μεσογειακή Κουζίνα”; Η διατροφή στις ελληνικές χώρες πριν τον 20ό αιώνα».
Στην ομιλία του ο Δρ. Βίνσεντ υπενθύμισε ότι «πριν την εμφάνιση της κατάψυξης και των γρήγορων και οικονομικών μεταφορών, οι διατροφικές κουλτούρες στην Ελλάδα και αλλού εξαρτιόνταν πολύ περισσότερο από ό,τι στις μέρες μας από τα τοπικά οικοσυστήματα».
Υπογράμμισε ότι «στην περιοχή της Μεσογείου, παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των τοπικών κουζινών, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά προέρχονται από τρία βασικά είδη φυτών που καλλιεργούνται στην περιοχή: την ελιά, το αμπέλι και τα δημητριακά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι», σημειώνοντας πως «όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Ωστόσο, ο Δρ. Βίνσεντ τόνισε ότι «ορισμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και οι ντομάτες, που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε θεμελιώδη για την ελληνική κουζίνα, είναι στην πραγματικότητα πολύ πρόσφατες προσθήκες και ήταν ελάχιστα γνωστά πριν από την Επανάσταση του 1821».
Ο Δρ. Βίνσεντ, ο οποίος δίδαξε επί 25ετία στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, μετά την συνταξιοδότησή του συνεχίζει τις μελέτες του γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό των ελληνικών χωρών. Μεταξύ των δημοσιευμάτων του περιλαμβάνεται μια σχολιασμένη έκδοση των απομνημονευμάτων του Τζουάνε (Ιωάννη) Παπαδόπουλου (1618-π.1700), που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την διατροφή.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο προάστιο Ultimo, το παρόν έδωσαν φοιτητές, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αντιπρόσωποι ελληνοαυστραλιανών φορέων και πρόσωπα της ευρύτερης παροικίας.
Πηγή: Neos Kosmos
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος