Κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και, συγκεκριμένα, από “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, βρίσκονται Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων ανθρώπων, σύμφωνα με είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποκλάπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν λογαριασμούς σε ψηφιακές τράπεζες για να τους χρησιμοποιήσουν σε ύποπτες συναλλαγές και απάτες, με θύματα Γερμανούς πολίτες.
Στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης και μετά από γερμανικό αίτημα για δικαστική συνδρομή, οι παθόντες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών ανακριτικών αρχών και καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, κινδυνεύοντας ακόμη και με σύλληψη.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι παθόντες, παγιδεύτηκαν με τη μέθοδο της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων (phising), μέσα από παραπλανητικά μηνύματα που δέχθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα και τα οποία τους ειδοποιούσαν για υποτιθέμενους ελέγχους ασφαλείας των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων. Εκτιμώντας ότι πρόκειται για πραγματικό έλεγχο της τράπεζας, σημειώνουν οι ίδιοι, δέχθηκαν να αποστείλουν τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και μία φωτογραφία, όπως τους ζήτησαν οι άγνωστοι αποστολείς αυτών των μηνυμάτων οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήσαν το όνομά τους για να διενεργούνται διαδικτυακές απάτες για μεγάλη χρονική περίοδο, χωρίς οι ίδιοι να έχουν απολύτως καμία γνώση.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Θεόδωρο Καραγιάννη που εκπροσωπεί κάποιους από τους παθόντες, θύματα της παράνομης πρακτικής έχουν πέσει δεκάδες Ελλήνων. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, η ποινική διαδικασία ξεκίνησε με αίτημα για Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας που κατέθεσαν οι αρμόδιες εισαγγελίες της Γερμανίας, και στο σύνολο των περιπτώσεων που κλήθηκαν από τον ανακριτή οι παθόντες είχαν στείλει αυτοβούλως μέσω Ίντερνετ τα στοιχεία τους μετά από μηνύματα εξαπάτησης που δέχτηκαν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ίδιος, σε κάποιες από τις υποθέσεις που χειρίζεται, οι παθόντες έλαβαν e-mail με «εικονικό αποστολέα» – τράπεζα στην οποία διατηρούσαν λογαριασμό και τους ζητούσαν να στείλουν κατεπειγόντως τα προσωπικά τους στοιχεία για να αποφευχθεί προσπάθεια αφαίρεσης των χρημάτων τους από «hackers». Τα συγκεκριμένα μηνύματα, δηλώνει ο κ. Καραγιάννης, ήταν τόσο αληθοφανή που μόνο ένας έμπειρος χρήστης του Διαδικτύου θα μπορούσε να το αντιληφθεί.
Όσον αφορά τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας, ο κ. Καραγιάννης χαρακτηρίζει προβληματικό το νόμο που αφορά το ενδεχόμενο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, καθώς, όπως εξηγεί, «οι σχετικές διατάξεις είναι ιδιαιτέρως ανελαστικές χωρίς να αφήνουν στις ελληνικές δικαστικές Αρχές περιθώρια να ερευνήσουν την ουσία της υπόθεσης και να προστατεύσουν τους κατηγορούμενους από ενδεχόμενη φυλάκιση, ακόμη και αν ξεκάθαρα δεν έχουν καμία ποινική ευθύνη».
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, GRLand)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος