Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τοπικών εμπορικών συλλόγων και άλλων φορέων πραγματοποίησαν το Σάββατο ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, o συντονιστής Τμήματος Μικρομεσαίων ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Μυτιληνάκης, ο πρ. βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, η συντονίστρια της Ν.Ε., Μαρία Βεργινάδη και το μέλος της Ν.Ε., Μάκης Λεβέντης.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μεσσηνίας (ΟΕΒΕΣ) και μέλος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καπερώνης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΒΕΣ, Γιάννης Κουφός, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη και Γιώργος Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνα Γκλιάτα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, Παναγιώτης Μαργιάννης.
Οι επαγγελματίες, αφού εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων την «επόμενη μέρα», επέμειναν κυρίως στην αναμόρφωση φόρων και τελών, όπως του ΦΠΑ και των δημοτικών τελών, στην εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού, που θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις επιταγές μετά την παράταση των 75 ημερών, που απειλεί με ασφυξία την αγορά, στην προστασία της α’ κατοικίας και την αποφυγή ενός νέου πτωχευτικού δικαίου, που φαίνεται να προετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο θα ευνοεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Παράλληλα, υπογράμμισαν τον σκεπτικισμό τους για το κατά πόσο θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους που ανεστάλησαν και συσσωρεύονται για τον Σεπτέμβριο. Τέλος, αναφερόμενοι σε σχετική επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, τόνισαν πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Ο Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, όπως έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι», και την στήριξη των εργαζομένων, ενώ σημαντική παρέμβαση πρέπει να γίνει στον Τουρισμό, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Μεσσηνίας. Αναφερόμενος στο χώρο της εστίασης, σχολίασε τη στάση του κ. Θεοδωρικάκου να εισηγηθεί και όχι να νομοθετήσει όπως είναι απαραίτητο, είτε την παραχώρηση περισσότερων τετραγωνικών για τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους είτε τη μείωση των αντίστοιχων δημοτικών τελών, λόγω των υγειονομικών μέτρων.
Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις παρεμβάσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και πως η ΝΔ εφαρμόζει την «ανοσία της αγέλης» και στην οικονομία, κατά την οποία η ύφεση αφήνεται να εξελιχθεί, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και το κρατικό χρήμα, που θα έχει φυλαχθεί, να μοιραστεί στις μεγάλες που θα έχουν επιβιώσει. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στην επιστρεπτέα προκαταβολή εντάσσονται κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το πρόγραμμα εγγυήσεων είναι πολύ χαμηλό (μόλις 2 δισ. ευρώ όταν η Πορτογαλία έχει αντίστοιχο πρόγραμμα 14 δισ. ευρώ). Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων με 3 δισ. συνολικά και ένα πρόγραμμα εγγυήσεων 12 δισ.
Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα αναβολών για φόρους, δάνεια, κ.λπ., με κρίσιμο το θέμα των άμεσων εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας ζήτησε ευνοϊκές προβλέψεις για την εξυπηρέτηση δανείων και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να επαναληφθεί η συνάντηση μετά από ένα μήνα περίπου, όταν θα έχει αποτυπωθεί η εικόνα στην αγορά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος