ΔΠΘ: Ακριβή η θέρμανση και δεν «ζεσταίνει» τα Ελληνικά σπίτια – Στροφή στις ΑΠΕ

“Η θέρμανση κοστίζει ακριβά και δεν ζεσταίνει ικανοποιητικά τα σπίτια”, είναι ένα από τα συμπεράσματα, που προέκυψε σε πανελλαδική έρευνα για τις συνθήκες άνεσης στα Ελληνικά νοικοκυριά, η οποία διεξήχθη από το καλοκαίρι του 2019 έως και τον χειμώνα του 2020, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του 7ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου Μακεδονίας από τον Πάνο Κοσμόπουλο, Δρα Αρχιτέκτονα- Μηχανικό, τέως Διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του ΔΠΘ και διευθυντή της Κ-eco Projects.
“Μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάκτορες, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, σε όλη την Ελλάδα (και Κύπρο) έκαναν επιτόπου μετρήσεις και συνέλεξαν 1124 ερωτηματολόγια στο πλαίσιο δύο ερευνών. Η μία είχε ως θέμα τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων ως προς τις συνθήκες άνεσης ή την έλλειψή τους μέσα στους χώρους διαβίωσης τους και η άλλη αφορούσε στην ποιότητα ζωής, τις ενεργειακές ανάγκες και τις στάσεις του κοινού ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας“, εξηγεί ο κ. Κοσμόπουλος ως επικεφαλής των ερευνών μαζί με τους Α. Καντζιούρα, Ι. Κοσμόπουλο, Κ. Κλέσκα και Α.Μ. Κοσμόπουλο από το ΔΠΘ και το Κ-eco Projects co.

Όπως προκύπτει από τα ερωτηματολόγια, αν και το 41,23% θεωρεί, ότι η θέρμανση κοστίζει αρκετά και το 24,23% πολύ ακριβά, εντούτοις σχεδόν οι μισοί (48,5%) αισθάνονται “αρκετή ζέστη” ή “ζέστη” τον χειμώνα με χρήση χοντρού ρουχισμού και καύση ξυλείας. Μέτρια θερμική άνεση αισθάνεται το 27,84% και κρύο ή δροσιά το υπόλοιπο ποσοστό. Παράλληλα, διαπιστώνεται η αύξηση της χρήσης στερεών καυσίμων, ακολουθεί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με οικονομία στη χρήση, ενώ υπάρχει περιορισμένη σε χρονική διάρκεια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με βοηθητικά συστήματα.
“Είναι προφανές, ότι η θέρμανση κοστίζει ακριβά, ενώ ταυτόχρονα δεν διαπιστώνεται ικανοποιητική ζέστη στους χώρους στο μεγαλύτερο ποσοστό”, αναφέρει ο κ. Κοσμόπουλος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Κοσμόπουλος, τόνισε, πως στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –ΑΠΕ- σε μια χώρα που έχει όλο το χρόνο ηλιοφάνεια και ανέμους. Μια εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες, με τους κατάλληλους συσσωρευτές για την αποθήκευση του ρεύματος, που θα παράγεται και μια μικρή ανεμογεννήτρια σε μια οικία, μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και το 70% της ενέργειας, ενός μέσου νοικοκυριού, που χρειάζεται και να μην είναι πλήρως εξαρτημένη. Οι δαπάνες που θα χρειασθούν για τις εγκαταστάσεις πολύ γρήγορα αποσβένονται. Επίσης με το άνοιγμα του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ’”-σ.σ. στις 2 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων- παρέχει τη δυνατότητα αγοράς και των εγκαταστάσεων με τα Φωτοβολταϊκά,” όπως επισήμανε ο κ. Κοσμόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος