Η φύτευση μελισσοκομικών φυτών για την ενίσχυση της ανθοφορίας θα αποτελούσε «ανάσα» για τους μελισσοκόμους, ειδικά για εκείνους που είδαν τα μελισσοτόπια τους να καταστρέφονται από τις φετινές πυρκαγιές, σύμφωνα με την κα Φανή Χατζήνα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(9-12-2021) η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα ανέφερε: «Όλες οι περιοχές έχουν ανάγκη από μια τέτοιου είδους ενίσχυση». Όπως εξήγησε, γιατί πρώτον μια περιοχή μπορεί να έχει ανθοφορία, αλλά όχι ανθοφορία που δίνει γύρη ή μέλι, άρα να μην αφήνουν έσοδα στον παραγωγό. «Οπότε», όπως είπε, «μπορεί να υπάρχει μια ανάγκη μιας συγκεκριμένης ενίσχυσης της μελισσοκομικής χλωρίδας».
Όπως εξήγησε η κα Χατζήνα, η μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργείται τα τελευταία έτη, και λόγω των πυρκαγιών που σημειώθηκαν ειδικά αυτό το καλοκαίρι, «χάθηκε πολύς πλούτος από τη φύση», όπως είπε. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει αλλάξει και ο χρόνος που ανθίζει και σταματάει η άνθηση των φυτών, το νέκταρ που παράγουν. Κάποια από αυτά δεν παράγουν τόσες μεγάλες ποσότητες» είπε η κα Χατζήνα προσθέτοντας: «Και λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει σε ελεγχόμενες περιοχές να γίνουν προσπάθειες ενίσχυσης της μελισσοκομικής χλωρίδας σε όλους τους νομούς».
Όσον αφορά στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, η κα Χατζήνα είναι θετική, αρκεί, όπως λέει, να βρίσκονται κάτω από κάποιον έλεγχο, ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η λειτουργία τους. «Αν υπάρχει μέσα στα μελισσοκομικά πάρκα μια αυξημένη ικανότητα των φυτών να εμφανιστεί δεκαπλάσιος αριθμός μελισσοσμηνών, η απόδοση θα είναι πολύ μικρότερη, παρόλα αυτά θα είναι θύλακες, κοιτίδες συγκεκριμένης παραγωγής, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση, έλεγχος πυροπροστασίας, συγκεκριμένες τοποθετήσεις για τα μελίσσια, νερό, αλλιώς όλη η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μελισσοκομικό πάρκο, όταν μιλάμε για μελισσοκομικά πάρκα θα πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες», είπε η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, για να σημειώσει: «Και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στα μελισσοκομικά πάρκα που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο μελισσοκόμος είναι και ο φύλακας του δάσους».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος