Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ιδίως για οφειλές προς το Δημόσιο προχωρούν οι Τράπεζες σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ. Όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (7-12-2021) ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, ο κος Γιώργος Μελισσάρης η Ένωση δέχεται πληθώρα καταγγελιών από οφειλέτες που ήρθαν αντιμέτωποι με δέσμευση (αυθαίρετη ή μη) του τραπεζικού τους λογαριασμού.
«Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι άλλου είδους προστασία έχει από κατάσχεση του λογαριασμού λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και άλλη λόγω οφειλών προς ιδιώτες/τράπεζες» τόνισε ο κος Μελισσάρης . Εξήγησε δε ότι ενώ για το δημόσιο, το ακατάσχετο ποσό των 1.250 € παραμένει ακόμα και στην περίπτωση που συσσωρευθούν μισθοί/συντάξεις περισσοτέρων μηνών, για τις ιδιωτικές/τραπεζικές οφειλές αυτό δεν ισχύει. Επομένως ο καταναλωτής/οφειλέτης πρέπει να αναλαμβάνει το αργότερο την ίδια ημέρα της κατάθεσης του μισθού/σύνταξης το ποσό, διότι από την επόμενη ημέρα αυτό χάνει την «ιδιότητά» του ως ακατάσχετο και μπορεί να κατασχεθεί.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον έμπειρο νομικό σύμβουλο όσο πλησιάζουμε προς το κλείσιμο της χρονιάς και με τον κίνδυνο της παραγραφής, τόσο εντείνονται οι δεσμεύσεις. « Είναι πάρα πολύ εύκολες και απροειδοποίητες εν πολλοίς για τους οφειλέτες. Κάποια στιγμή βλέπουν τον λογαριασμό τους να είναι δεσμευμένος όταν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Και οι τράπεζες ακολουθώντας όλες τις εντολές της Εφορείας δεσμεύουν όλους τους Τραπεζικούς Λογαριασμούς. Αυτό που έχει συμβεί αρκετές φορές είναι ότι ακριβώς επειδή οι τράπεζες δεν κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο δεσμεύουν και λογαριασμούς που δεν θα έπρεπε να δεσμεύσουν».
Το όριο των 1250 ευρώ σε ένα και μόνο λογαριασμό είναι το λεγόμενο ακατάσχετο. Προϋπόθεση για να προστατευθεί αυτό το όριο είναι αυτός ο Λογαριασμός να έχει δηλωθεί μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ως ακατάσχετος, εάν δεν δηλωθεί, τότε οι Τράπεζες μονίμως έχουν αυτή τη δυνατότητα και κάνουν τις δεσμεύσεις. Παράλληλα, με τις οφειλές προς το Δημόσιο υπάρχουν και οι οφειλές προς ιδιώτες. Τους ιδιώτες αυτό το ακατάσχετο δεν ισχύει εκεί η προστασία περιορίζεται μόνο στους λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Διότι οι λογαριασμοί μισθοδοσίας, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι άλλου είδους παροχές προς τους ιδιώτες δεν κατάσχονται για όλο το ποσό. Οι προϋποθέσεις, όπως είπε ο κος Μελισσάρης, είναι δύο: «Πρώτον, ένας λογαριασμός μισθοδοσίας να τον έχει δηλωθεί στην Τράπεζα ότι είναι μισθοδοσίας, ανεξάρτητα αν το ξέρει η Τράπεζα εμείς να πάμε και να της πούμε εδώ μπαίνει ο μισθός μου. Δεύτερον, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι από τη στιγμή που μπαίνει μια μέρα ο μισθός στο λογαριασμό από την επόμενη μέρα η Τράπεζα θεωρεί αυτόν τον λογαριασμό καταθετικό επομένως εάν έχουμε οφειλές ή ο λογαριασμός έχει ήδη δεσμευθεί θα πρέπει το ποσό της μισθοδοσίας να το «τραβάμε» την ίδια μέρα, να μην αφήνουμε το ποσό μέσα στο Λογαριασμό, γιατί από την επόμενη μέρα και μετά η Τράπεζα για οφειλές προς ιδιώτες θα έχει δικαίωμα να το δεσμεύσει».
Όπως τόνισε ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει ενταθεί η προσπάθεια της ΑΑΔΕ να εισπράξει οφειλές οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους. Επομένως, υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά εξ αιτίας της Έλλειψης ελέγχου από τις τράπεζες. «Έχουμε αρκετά παράπονα για τέτοιου είδους περιστατικά. Η τράπεζα τους παραπέμπει στα κεντρικά και η εξυπηρέτηση δυστυχώς σε αρκετές τράπεζες είναι ελάχιστη, οπότε ο απλώς καταναλωτής ταλαιπωρείται». Το βήμα που ακολουθεί πάντα ο δικαιούχος είναι η υποβολή αίτησης προς την Εφορεία για εντολή αποδέσμευσης προς την τράπεζα. Ενώ η κατάσχεση του Λογαριασμού από Ιδιώτη στηρίζεται σε δικαστικό τίτλο, οπότε χρειάζεται βοήθεια Νομικού και δικηγόρου.
«Εμείς μπορούμε σαν Ένωση να δώσουμε τις πρώτες συμβουλές, αλλά δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις νομικές ενέργειες. Προβλέπονται ένδικα μέσα κατά της παράνομης κατάσχεσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εφόσον ο οφειλέτης του Δημοσίου προβεί στη ρύθμιση των οφειλών του με την Εφορεία να ζητήσει μια σταδιακή αποδέσμευση του λογαριασμού ανάλογα με το ποσό που έχει πληρώσει στις ρυθμίσεις. Απο-δεσμεύεται ένα μέρος του λογαριασμού και όσο πληρώνεις τη δόση απο-δεσμεύεται και μεγαλύτερο μέρος. Επομένως,υπάρχουν κάποιες πρώτες γραμμές άμυνας» είπε ο έμπειρος νομικός.
Αναφερόμενος στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς σημείωσε ότι οι συν-δικαιούχοι για να προστατευτούν θα πρέπει να δηλώσουν και οι δύο μέσω ΑΑΔΕ τον κοινό λογαριασμό σαν ακατάσχετο. «Η συμβουλή είναι και οι δύο συν-δικαιούχοι να δηλώνουν τον λογαριασμό σαν ακατάσχετο» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι η Εφορεία στο πλαίσιο του «κυνηγιού» για προείσπραξη των ωφελουμένων δεσμεύει και χαμηλά ποσά της τάξης των 1500 – 2000 ευρώ από τους μικρο-οφειλέτες
Τέλος, προέτρεψε να έχουν οι πολίτες – καταναλωτές πάντοτε εικόνα των οφειλών τους. «Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο στις οφειλές και τη δυνατότητα που έχουμε των ρυθμίσεων. Όπου υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης να την αξιοποιούμε γιατί η ρύθμιση είναι ανάχωμα στο έσχατο μέσο των δεσμεύσεων» κατέληξε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος