Κομοτηνή: Μια κλινική, ένας γιατρός, 7.238 περιστατικά σε ένα χρόνο

Array

Στο πλευρό του αείμνηστου γιατρού, του μετέπειτα καθηγητή στο ΑΧΕΠΑ, Φραντζή έκανε τα πρώτα του βήματα. Γι αυτό το λόγο σε ένα μικρό γραφείο στην Κλινική σήμερα έχει φυλαγμένα τα εργαλεία της δουλειάς του αείμνηστου “δασκάλου” του. «Μαθητής» αντάξιος και ανώτερος του δασκάλου έχει συμπληρώσει ήδη τριάντα χρόνια εργασίας στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο Ωτορινολαρυγγολόγος Μεχμέτ Εμίνογλου έχει δημιουργήσει την δική του «ιστορία» στο χώρο της ιατρικής αποκτώντας πολλούς φίλους, πρώην ασθενείς του κυρίως, που θα τον θυμούνται μια ζωή.

Κομοτηνή: Μια κλινική, ένας γιατρός, 7.238 περιστατικά σε ένα χρόνοΑπό το 1988 στην Κομοτηνή έχει εργαστεί εντελώς μόνος χωρίς την παρουσία κανενός άλλου γιατρού για πέντε και πλέον χρόνια. Οργάνωσε την Κλινική στα πρότυπα άλλων μεγάλων νοσοκομείων. Αυτόνομη με όλους τους απαραίτητους χώρους. Μια κλινική ΩΡΛ στο Σισμανόγλειο πριν ακόμη (το 1987) αποκτήσει το τότε Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Πολλά τα περιστατικά

Αναπνοή, κατάποση, ισορροπία, ακοή, αλλεργία είναι λίγα μόνο από τα “ζητήματα” εκείνα που αντιμετωπίζονται στην Κλινική αυτή. «Οι πιο ισχυροί πόνοι εκδηλώνονται σ΄ αυτή την περιοχή του ανθρώπινου σώματος» δηλώνει ο έμπειρος γιατρός αναφερόμενος στη μεγάλη γκάμα των περιστατικών που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει. «Αν για παράδειγμα ένα μωράκι έχει βαρηκοΐα, δεν θα μπορέσει ποτέ να μιλήσει στη ζωή του, θα πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα και να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία για να μπορέσει να αναπτύξει λόγο».

7.238 περιστατικά μόνο το 2016

Ενδεικτικά στοιχεία της δουλειάς που γίνεται στο χώρο της ΩΡΛ Κλινικής είναι τα δεδομένα του 2016. Κατά τη διάρκεια του έτους νοσηλεύτηκαν 531 ασθενείς, εξετάστηκαν στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής 7.238, μόνο στα Εξωτερικά Ιατρεία 584, επανεξετάστηκαν 309 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 318 χειρουργεία, έγιναν 39 αξονικές τομογραφίες, 715 ακουογράμματα και 287 τυμπανογράμματα. 6.500 ήταν τα περιστατικά το 2015 και άλλα τόσα το 2014. Η κρίση και τα πενιχρά οικονομικά αυξάνουν χρόνο το χρόνο την προσέλευση των κατοίκων της περιοχής στο Σισμανόγλειο, η Ω.Ρ.Λ. Κλινική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ψάχνουν ακόμη Επικουρικό γιατρό

Κομοτηνή: Μια κλινική, ένας γιατρός, 7.238 περιστατικά σε ένα χρόνοΑπό το 2010 διευθυντής της Κλινικής είναι αναγκασμένος να λειτουργεί με ένα ειδικευόμενο Ωρυλά και μια ειδικευόμενη γενικής ιατρικής και τέσσερις αδερφές (το νοσηλευτικό προσωπικό “συγχωνεύτηκε” με αυτό της Ορθοπεδικής Κλινικής με αποτέλεσμα πολλές φορές νυχτερινές βάρδιες να  κάνει μια νοσοκόμα καλύπτοντας  τις ανάγκες όλου του ορόφου). Κλινικές αυτού του είδους λειτουργούν με τουλάχιστον τρεις γιατρούς, οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις, μια διευθυντή, μια επιμελητή Α, δύο επιμελητών Β κι όμως παραμένουν κενές. Η διαδικασία προκήρυξης των οργανικών θέσεων είναι χρονοβόρα και το ενδιαφέρον από την πλευρά των ειδικευόμενων ιατρών μηδαμινό. «Μου έχουν πει από την διεύθυνση να βρω ενδιαφερόμενο γιατρό για να προκηρύξουν θέση Επικουρικού Γιατρού αμέσως για τρία χρόνια. Διάστημα για το οποίο αξίζει κάποιος να έρθει στην περιοχή.» δηλώνει και σημειώνει ότι έχει σταλεί έγγραφο από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου προς τον Ιατρικό Σύλλογο με το οποίο καλούνται οι γιατροί που έχουν ιδιωτικά ιατρεία  να κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής ένας στρατιωτικός ιατρός μόνο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Με ενδιαφέρει η Κλινική να συνεχίσει να λειτουργεί με σωστό τρόπο. Να πλαισιωθεί με νέο προσωπικό, ώστε κοντά σε μας τους παλιότερους να προσαρμοστούν καλύτερα και οι νεότεροι.» καταλήγει ο κ. Εμίνογλου μην κρύβοντας την αγωνία του για το αύριο.
Φώτο:Αχμέτ Εμίνογλου Κείμενο – Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος