Κομοτηνή: Πρόγραμμα αποφυγής µετάδοσης ιώσεων και λοιμώξεων στο κλειστό του ΔΑΚ

Αθλητές, συνοδοί, προπονητές, θεατές και ΑμεΑ. Πόσο σίγουροι νιώθουν ότι δεν θα επιστρέψουν με κάποιου είδους λοίμωξη του αναπνευστικού, όταν από το ΔΑΚ Κομοτηνής για παράδειγμα, σε καιρό μάλιστα πανδημίας, βρεθούν στην οικία ή στην εργασία τους; Απάντηση στο ερώτημα δίνει μια πρωτοποριακή μέθοδος, που υλοποιείται στο χώρο αυτό, μετά την επιτυχή εφαρμογή της στο ΟΑΚΑ και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και σε κάποιους ακόμη λίγους  χώρους των χωρών της Ε.Ε..

Κομοτηνή: Πρόγραμμα αποφυγής µετάδοσης ιώσεων και λοιμώξεων στο κλειστό του ΔΑΚ
Ο κος Αθανάσιος Χατζηνικολάου

«Είναι μια αρκετά πρωτοποριακή διαδικασία, για πρώτη φορά έχουμε εγκατάσταση μικρής εμβέλειας που αφορά στον γενικό πληθυσμό την οποία χρησιμοποιεί πολύς κόσμος» είπε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, ο κος Αθανάσιος Χατζηνικολάου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-3-2022).
«Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εμπλέκονται το Πολυτεχνείο, η Ιατρική Σχολή, το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Η ανάθεση έγινε από το Δήμο Κομοτηνής. Ήδη στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ ο δήμος Κομοτηνής έχει εγκαταστήσει τους αισθητήρες σωματιδίων. Είναι αισθητήρες οι οποίοι μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και το πλήθος των σωματιδίων με τα οποία μεταδίδονται οι ιοί μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό έγινε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, αλλά ουσιαστικά βρίσκει εφαρμογή στην μετάδοση οποιασδήποτε ασθένειας μέσω του αναπνευστικού συστήματος» είπε ο κος Χατζηνικολάου.
Έχοντας τις μετρήσεις και τα δεδομένα, θα οδηγηθεί η επιστημονική ομάδα που υλοποιεί το έργο σε χρήσιμα συμπεράσματα για το «πόσα άτομα θα μπορούν να εισέρχονται για να παρακολουθήσουν κάποιο αθλητικό δρώμενα στο χώρο αυτό;» για να είναι καλύτερες οι συνθήκες για όλους. «Δεδομένα που θα αλλάζουν ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία, αλλά και την προσπάθεια των αθλητών μέσα στον αγωνιστικό χώρο».
Αισθητήρες τέτοιοι έχουν τοποθετηθεί στα αποδυτήρια, στις κερκίδες, κοντά στον αγωνιστικό χώρο και έτσι θα έχουμε μια πολύπλευρη εικόνα για το τι συμβαίνει κατά τη διεξαγωγή ενός αγώνα είπε ο κος Χατζηνικολάου. Και σημείωσε ότι: «Από τη μελέτη αυτή θα προκύψουν και κατευθύνσεις για τον τρόπο που ο δήμος θα υλοποιήσει μια περαιτέρω αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης με ιονιστές, συνθήκες ιονισμού, ενεργειακή αναβάθμιση κ.α.».
Ήδη οι αισθητήρες είναι τοποθετημένοι και μετράνε τρεις μέρες τώρα τον αριθμό των σωματιδίων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συντεταγμένες μελέτες που θα αφορούν στον πλήρη έλεγχο των συνθηκών, έλεγχος που θα δείχνει το πώς οι συνθήκες αυτές επηρέασαν την κατάσταση μέσα στην αθλητική εγκατάσταση. «Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των δεδομένων και μετά θα προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις» σημείωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως το ίδιο το πρόγραμμα είναι ένας τρόπος προστασίας, προφύλαξης, πρόληψης της υγείας των αθλουμένων, των προπονητών, των συνοδών, των θεατών, αλλά και των εργαζομένων στο χώρο. «Με βάση τα δεδομένα θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» είπε και πρόσθεσε « Δηλαδή τη στιγμή που βλέπουμε ότι κάτι επιδεινώνεται να προβούμε σε ενέργειες, να μειωθεί για παράδειγμα ο αριθμός των θεατών, να αερίσουν καλύτερα το χώρο, αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις οι οποίες για παράδειγμα θα αφορούν στην τοποθέτηση ιονιστών, στον καλύτερο εξαερισμό του χώρου κ.α. Μπορεί να λειτουργήσει σε δύο κατευθύνσεις και μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα».
Το καλοκαίρι η επιστημονική ομάδα θα έχει μια πολύ καλή εικόνα, «θα είμαστε πολύ σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει» είπε ο κος Χατζηνικολάου γνωστοποιώντας ότι το κόστος ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και το αποτέλεσμα της πρώτης προσέγγισης θα κρίνει και την επέκταση σε άλλους χώρους. Υπάρχει, όπως ήδη φάνηκε, μια πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με το ΔΠΘ και αν όλα πάνε καλά με την υλοποίηση του προγράμματος και βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης, τότε πολύ πιθανόν να ακολουθήσει η εφαρμογή και σε άλλους χώρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος