Κομοτηνή: Το προσφυγικό, μια δύσκολη σελίδα

Array

Ο Γιώργος Χρηστίδης είναι ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην Ελλάδα και του διαδικτυακού του τόπου Spiegel on line, του κορυφαίου ειδησεογραφικό site της Γερμανίας με πολλά εκατομμύρια αναγνώστες καθημερινά. Το περιοδικό Der Spiegel ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά περιοδικά, με 800.000 πωλήσεις έχει συνδέσει το όνομά του με αποκαλυπτική κι ερευνητική δημοσιογραφία, επιδεικνύοντας μια μακρά παράδοση αυστηρής κι ερευνητικής δημοσιογραφίας.

«Το Spiegel δεν έχει δώσει γραμμή ότι «βλέπουμε την Ελλάδα ως… » αντιθέτως έχουμε την εντολή να παρουσιάσουμε τα πράγματα ως έχουν με τις δυνατότητες που μας δίνονται» δηλώνει ο κος Χρηστίδης εξηγώντας ότι «Τα δύο κύρια θέματα που απασχολούν τη γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με τη χώρα μας είναι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για μείωση του χρέους και το προσφυγικό, όπου παρατηρείται μια κάμψη μετά το Μάρτιο, καθώς παρουσιάστηκε και μια κάμψη στην είσοδο μεταναστών. Τώρα, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά camps».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του από τη χώρα μας ο κος Χρηστίδης παρατηρεί πως «Υπάρχει ένας συνδυασμός αβελτηρίας, κακού σχεδιασμού από την ελληνική πλευρά, όλων των κακοδαιμονιών που συνοδεύουν το ελληνικό δημόσιο, που πραγματικά σε κάνουν να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο η χώρα μετά από τόσους μήνες δεν έχει καταφέρει να βρει μια πιο βιώσιμη και πιο λειτουργική λύση, όταν οι πρόσφυγες είναι 60.000, ένας μικρός αριθμός προσφύγων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα μεσαίου μεγέθους γήπεδο».

Εννέα χειριστές υποθέσεων ασύλου

Παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει πως «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της ευρωπαϊκής πλευράς. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στη Λέσβο εννέα χειριστές υποθέσεων ασύλου, όταν η όλη συμφωνία είχε βασιστεί στην πολύ γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων. Βλέπουμε ένα σύστημα , το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ Βρυξελλών και κυβερνήσεων, αλλά στην πράξη πάσχει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα τύπου Μώριας» .

Ο κος Χρηστίδης δεν κρύβει και το φόβο του ότι στη Λέσβο έχουν αρχίσει εκεί να «εξαντλούνται» οι άνθρωποι, «εν μέρει δικαίως θεωρούν ότι έχουν αναλάβει ένα μερίδιο δυσανάλογο του μεγέθους και της ικανότητας να το επωμιστούν. Αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί πέντε νησιά της χώρας έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος όταν άλλες περιοχές της Ελλάδας παραμένουν στο απυρόβλητο, δείτε την Κρήτη και την άρνηση των Κρητών να δεχθούν πρόσφυγες. Το ίδιο συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί camp. Στη Γερμανία υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα ποσοστώσεων, ακόμη και το τελευταίο χωριό, των 2000 κατοίκων, θα δεχθεί είκοσι πρόσφυγες, θα ενταχθούν, θα πάνε σχολείο» δηλώνει προσθέτοντας «Το προσφυγικό παραμένει, ακόμη και μετά την «επίλυση» της Ειδομένης, μια δύσκολη σελίδα για την ευρωπαϊκή κι ελληνική πολιτική ιστορία».
Φώτο:Γιώργος Χρηστίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος