Κομοτηνή: “Συναγερμός” στους Δικηγορικούς Συλλόγους

Array

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πρόσεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας θράκης, αλλά και συναφείς επιστημονικούς φορείς, όπως ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, το ΔΠΘ, και τους τρεις βουλευτές του Νομού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κομοτηνή στη μία το μεσημέρι με στόχο την έκδοση κοινού ψηφίσματος στο οποίο θα εκφράζεται η αντίθεση στην πρόθεση ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής.

Φοβούνται “διαρροή” μελών ΔΕΠ
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα, βάσει Νόμου, οι καθηγητές που έχουν 15 χρόνια σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια να μετατίθενται σε άλλα κεντρικά Πανεπιστήμια. Θεωρούμε ότι θα αποδυναμωθεί το ΔΠΘ γι αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα στο εκπαιδευτικό προσωπικό.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης κα Ι. Χατζηαντωνίου και προσθέτει «Το ΔΠΘ είναι πυλώνας ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικής κι επιστημονικής, της περιοχής. Θα ήταν ένα πλήγμα στο κύρος του Δ.Π.Θ., ενός από τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας. Γι αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση 4ης Νομικής. Στη σύσκεψη σήμερα θα εξετάσουμε τις περαιτέρω κινήσεις.»

Δικηγορικός πληθωρισμός
Έντονος είναι ήδη ο δικηγορικός πληθωρισμός. Με την δημιουργία 4ης Νομικής, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δικηγόροι οι οποίοι είναι άνεργοι, οι οποίοι ασχολούνται με ο,τι άλλο εκτός από το επάγγελμά τους. Θα έχουμε μια μεγαλύτερη απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος με την ίδρυση και νέας Νομικής.» Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι δικηγόροι είναι 41.000 μέλη, στην Αθήνα μόνο 21.500 μέλη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης έχει 299 μέλη. Ένας αριθμός 30-40 ατόμων απουσιάζει από την πόλη. Περί τα 40 και 50 άτομα έχουν πινακίδες στα σπίτια τους, δεν λειτουργούν κάποιο γραφείο και οι ενεργοί δικηγόροι είναι οι υπόλοιποι. «Υπάρχει έντονη οικονομική κρίση και δεν υπάρχουν υποθέσεις. Οι νεότεροι δικηγόροι που ασχολούνται με το επάγγελμα, ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με τα αυτεπάγγελτα. Με διορισμό από το κράτος. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, πληρώνονται μετά από 1,5 χρόνο, καταβάλουν το ΦΠΑ πριν πληρωθούν, οπότε καταλαβαίνετε πως η οικονομική κατάσταση τους είναι πολύ κακή.» δηλώνει η κα Χατζηαντωνίου και σημειώνει πως «Η Εφετειακή Περιφέρεια ξεπερνά τα 1500 μέλη. Επομένως θα αυξηθεί αυτός ο δικηγορικός πληθωρισμός, δεν θα υπάρχει αντικείμενο, θα οδεύσουν κι άλλοι εκτός επαγγέλματος.» Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές στο χώρο η Νομική εξακολουθεί, όμως, να θεωρείται η ναυαρχίδα των θεωρητικών επιστημών. Εξακολουθούν οι νέοι να την επιλέγουν και μάλιστα ως πρώτη επιλογή…
Φώτο:Ι. Χατζηαντωνίου ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος