Το 1/3 των παιδικών ατυχημάτων σημειώνονται κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών. Ο πρώτος που τρέχει κοντά στο χτυπημένο παιδί, στο μαθητή που βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι ο δάσκαλος. Κι αυτός θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος για να είναι και ο πρώτος, που θα του παρέχει ουσιαστική βοήθεια. Τη δυνατότητα αυτή έδωσε η Α.Ε. Κ. Καραθεοδωρή του Δήμου Κομοτηνής σε 120 εκπαιδευτικούς της Ροδόπης.
Οι Πρώτες βοήθειες και η διάσωση ήταν το πρώτο μάθημα, που πήραν 120 εκπαιδευτικοί της Ροδόπης στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς παρακολουθώντας σεμινάριο που διοργάνωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Κ. Καραθεοδωρή σε κοινή συμπόρευση με τους συνεργάτες του.
«Διοργανώσαμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα Βουλγαρία που υλοποιείται τον τελευταίο καιρό σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, ένα σεμινάριο με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και παιδαγωγούς Προσχολικής Ηλικίας» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (15-9-2021) ο κος Αθανάσιος Λάπατας.
Σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί από τους εκπαιδευτικούς γνώριζαν, καθώς είχαν παρακολουθήσει αντίστοιχα σεμινάρια στο παρελθόν και με την εκ νέου συμμετοχή τους «φρέσκαραν» τις γνώσεις τους, πολλοί περισσότεροι,όμως, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε μια τέτοια δράση. Και στις δύο περιπτώσεις το ενδιαφέρον τους ήταν πολύ μεγάλο καθώς πληροφορούνταν τον τρόπο εκείνο, ώστε έκτακτες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Κυρίως ατυχήματα- περιστατικά με πρωταγωνιστές παιδιά που δεν λείπουν από αίθουσες, αυλές, εκδρομές γενικότερα από τη σχολική ζωή των μαθητών και των μαθητριών.
«Είναι πάρα πολύ συχνά» σχολίασε ο κος Αθανάσιος Λάπατας, σημειώνοντας πως «το 1/3 των ατυχημάτων των παιδιών συμβαίνει στις σχολικές ώρες, οπότε είναι καλό οι δάσκαλοι και οι δασκάλες να γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είτε αφορά χτύπημα είτε κάτι άλλο».
Καθηλωμένοι οι εκπαιδευτικοί επί τρεις ώρες παρά το γεγονός ότι γινόταν μέσω διαδικτύου η παρακολούθηση. «Κέρδισαν πάρα πολλά. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή» σημείωσε ο πρόεδρος.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εκκρεμούν «δύο ακόμη εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Interreg V-A και θα αφορούν τα εξαφανισμένα παιδιά».
Στο Συνέδριο του αναπτυξιακού οργανισμού τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων 3.000 παιδιών της Ροδόπης από αντίστοιχους γιατρούς. Στις 13 Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση όλου του έργου, όλων των δράσεων, που είναι προϋπολογισμού 1, 200.000 ευρώ. Ο κος Λάπατας κατέληξε λέγοντας πως η διασυνοριακή συνεργασία είναι η ουσία του έργου με την πίστη ότι: «Κερδίζουν και οι δύο χώρες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Βάλαμε ένα λιθαράκι σε αυτό το σκοπό».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος