Κομοτηνή – Β.Ταπατζάς: Πλαφόν για φθηνότερο ρεύμα

Την ανάγκη αλλαγής και παρεμβάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και εκπρόσωπος των Τεχνικών της ΔΕΗ Κομοτηνής, ο κος Βασίλης Ταπατζάς μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Στηλίτευσε την τακτική που ακολουθούν οι προμηθευτές ρεύματος, την επιλογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της άδικη και μονομερής. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τον μη έγκαιρο ορισμό πλαφόν, αλλά και την από-λιγνιτοποίηση.

«Όταν έγινε απελευθέρωση της ενέργειας και μπήκαν καινούργιοι πάροχοι στο Σύστημα, εκτός από τη ΔΕΗ, η τιμή του ρεύματος είχε πέσει πάρα πολύ, πουλάγανε πολύ πιο φθηνά από τη ΔΕΗ, όμως, με την έλευση της υγειονομικής κρίσης και από τον Ιούνιο του 2021 άρχισε το ρεύμα να ακριβαίνει» ανέφερε ο κος Βασίλης Ταπατζάς, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπαλλήλων της ΔΕΗ μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως είπε, “γυρίζοντας το χρόνο πίσω, το Μάρτιο του 2021 η πώληση του ενός MW είχε 50 με 60 ευρώ, τον Ιούνιο του ίδιου έτους πήγε στα 100 και φτάσαμε το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 340 -350 ευρώ το MW”.

«Αυτό οφείλεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, Νόμος που ψηφίστηκε το 2015 ήταν μια μνημονιακή επιβολή», ανέφερε στις «Καθημερινές Ιστορίες» (5-5-2022).

Όπως σημείωσε, με την έλευση της υγειονομικής κρίσης ακρίβαινε το ρεύμα, τον Ιούνιο πήγε στα 100 MW και από τον Νοέμβριο και μετά στα 300 και πάνω με αποτέλεσμα να είναι η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

«Μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος. Κόλπο που έκαναν όλοι οι παραγωγοί και οι πάροχοι από μόνοι τους. Για κάθε ώρα, δίνουν τιμή οι τέσσερις παραγωγοί, η μεγαλύτερη τιμή συμπαρασύρει τις τιμές όλων» είπε ο κος Ταπατζάς σημειώνοντας πως ήταν λάθος η 100% «παραχώρηση» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, τη στιγμή που στο Βέλγιο είναι στο 35%.

«Θα έπρεπε και εδώ να προκύπτει ένα εύλογο κέρδος 10-15% και όχι τώρα να έχουν κοστολόγιο 160 και 170 και να πουλάνε 300 και 350 στον τομέα της παραγωγής. Αυτές οι εταιρείες παρουσιάζουν υπερ – κέρδη στην προμήθεια έχουν ζημιές» δήλωσε ο κος Ταπατζάς υποστηρίζοντας πως αυτό το δυσμενές σκηνικό για τους καταναλωτές διαμορφώθηκε από την προσπάθεια απο-λιγνιτοποίησης και μετά «όταν εμείς δίνουμε 5 με 6 δις για να εισάγουμε το αέριο, ενώ είχαμε το κάρβουνο, δούλευαν χιλιάδες στη Δ. Μακεδονία με δύο δις κέρδος για την περιοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος