Κομοτηνή:Δ. Κουρέτας: «Καθηγητές πανεπιστημίου και Αγρότες να εργασθούν αμισθί για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων»

Την συγκρότηση μια μόνιμης γραμματείας, η οποία θα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Αγρότες, Μεταποιητές και ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι θα χαράξουν την Εθνική στρατηγική της Χώρας στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουρέτας η γραμματεία αυτή θα εργάζεται αμισθί και θα συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε υπουργούς Γεωργίας, καθώς το μεγάλο πρόβλημα στην Χώρα στον συγκεκριμένο κλάδο είναι η μικρή χρονική διάρκεια παραμονής των υπουργών, η οποία κατά μέσο όρο είναι 9 μήνες, γεγονός που δεν εξυπηρετεί στην συνεννόηση και στην κατάρτιση ενός σχεδιασμού ενιαίου που θα ακολουθηθεί από όλους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουρέτας, το πρόβλημα στην Ελληνική Γεωργία είναι πως η προστιθέμενη αξία ενός εργαζόμενου στον Αγροτικό Τομέα, είναι που παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς στην Σουηδία αγγίζει τα 60.000 ευρώ κατά έτος, που είναι το υψηλότερο σημείο στην Ευρώπη. Στην Ιταλία και στην Ισπανία βρίσκεται στα 40.000 ευρώ κατά έτος, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στα 12.000 ευρώ.
«Προφανώς και κάνουμε λάθος πράγματα, εδώ και δεκαετίες και υπάρχει τρόπος να παρέμβουμε στα πράγματα και να αλλάξουμε την τακτική μας στα Ελληνικά προϊόντα, προσδίδοντάς τους προστιθέμενη αξία, με την ταυτότητα και την τυποποίηση, αυξάνοντας την τιμή. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο αυτής της μόνιμης γραμματείας. Εμείς ως Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο ήδη το κάνουμε με κάποιους Αγρότες κι αυτό μπορεί να επεκταθεί», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόσφατο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Αγροδιατροφικό Τομέα στις Σέρρες ο κ. Κουρέτας με τους συνεργάτες του παρουσίασαν εξόχως σημαντικές εισηγήσεις με θέματα όπως Γεωχωρική και Οργανοληπτική Ταυτότητα: προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα-η περίπτωση της Κερασιάς. Το κρασί και οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία. Απόκτηση επιπλέον προστιθέμενης αξίας σε μέλια από την περιοχή του Ολύμπου, μελετώντας την αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική τους δράση. Συσχέτιση σύστασης και αντιοξειδωτικής δράσης σε πολυφαινονολικά εκχυλίσματα Ελληνικών ελαιολάδων.
Σε τελική ανάλυση πως τα Ελληνικά προϊόντα έχουν προστιθέμενη αξία, βάσει των οργανολητπικών των συστατικών και μπορούν να αποκτήσουν και ισχυρισμό υγείας( σ.σ.ότι θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι σε προβλήματα υγείας) και πως αυτό ανεβάζει την τιμή του προϊόντος κατά πολύ, γεγονός που μπορούν να στηρίξουν οι αγορές κυρίως του εξωτερικού.
Κάποιοι παραγωγοί που συνεργάζονται με το Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο και έδωσαν ταυτότητα και τυποποίησαν το προϊόν τους, όπου αναδείχθηκε η προστιθέμενη αξία, πούλησαν πάνω από έξι ευρώ στο εξωτερικό ποσότητα μελιού λιγότερη από μισό κιλό και ελαιοπαραγωγοί 60 ευρώ το λίτρο το ελαιόλαδο!!!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος