Μ. Καβάλα: Οι Εβραίοι έκαναν πιο “πλούσια” την ελληνική κοινωνία

«Είναι ένα βιβλίο που έχει κι αυτό την ιστορία του όπως όλα τα βιβλία», λέει η Μαρία Καβάλα, η οποία είχε και την ευρύτερη επιμέλεια στον συλλογικό τόμο «Νεότερος Ελληνικός Εβραϊσμός. Η δυναμική παρουσία. Η οδυνηρή απουσία. Το σήμερα», ο οποίος κυκλοφορεί από σήμερα από τις εκδόσεις University Studio Press.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ που είχε την επιμέλεια, τόνισε ότι αφορμή ήταν μια ημερίδα η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2013 στο Τμήμα. «Μετά από αρκετό διάστημα πήραμε την απόφαση κάποιες από τις ανακοινώσεις και τις ερευνητικές δουλειές που ανακοινώθηκαν να εκδοθούν σε συλλογικό τόμο, χρειάστηκε αρκετή δουλειά για τη συγκέντρωση των κειμένων, την επιμέλεια, ακόμη και οι δυσκολίες του κορονοϊού άγγιξαν τον τόμο, αλλά τελικά οδηγηθήκαμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον εκδοτικό αποτέλεσμα».

Στον συλλογικό αυτό τόμο συμμετέχουν επιστήμονες από διάφορους χώρους, όπως αυτών της Ιστορίας, της Παιδαγωγικής, της Νομικής, ακόμη και από τις θετικές επιστήμες, που, όμως, ασχολούνται με τη θεματική του ελληνικού εβραϊσμού. «Όπως ακριβώς αναφέρει ο τίτλος έχουμε κείμενα που αναφέρονται στο παρελθόν εβραϊκών κοινοτήτων στον ελληνικό χώρο, πριν από τον πόλεμο, το Ολοκαύτωμα και την Γενοκτονί και κείμενα που δείχνουν το πώς οι Εβραϊκές Κοινότητες ήταν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν δύο κείμενα για την αν.Μ.Θ. του Βασίλη Ριτζαλέου και του Ισαάκ Χαγκουέλ, που αφορούν στην περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής. Έχει πολλές πρωτότυπες συμβολές», τόνισε η κ. Καβάλα.

«Ποιος πρέπει να είναι βασικός στόχος της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος;», τη ρωτήσαμε. «Η γνώση για το τι συνέβη στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης στα μέσα του 20ου αιώνα», απαντά, και εξηγεί: «Πώς ιδεολογίες όπως ο Ναζισμός μετατράπηκαν σε πολιτική πρακτική που ασκήθηκε σε ένα πλήθος κατεχόμενων χωρών. Πώς αυτές οι διεργασίες μπορούν να αποφευχθούν, να αποτραπούν, να αναγνωρίζουμε εκείνα τα σημάδια που δείχνουν και στο σήμερα ενδεχομένως ανάλογες πρακτικές και ιδεολογίες και την προσοχή που χρειάζεται. Το να είμαστε ευαίσθητοι, να αντιλαμβανόμαστε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Η γνώση καταρχήν γι’ αυτό, και από εκεί και πέρα το να μπορούμε να το αποτρέψουμε, να συνειδητοποιούμε τη θέση του άλλου, τον διαφορετικό από εμάς ως κάποιον που συμβιώνει σε μια κοινωνία όπως όλοι μας».

Τέλος, τόνισε ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας ήταν άνθρωποι που έκαναν την ελληνική κοινωνία πιο “πλούσια”, όπως η κάθε διαφορετική εθνότητα, μειονότητα σε μια κοινωνία. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πώς μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους δημιουργικής, αρμονικής συμβίωσης με διαφορετικούς, με τον άλλον, τον διαφορετικό».

φωτο: Μαρία Καβάλα (πηγή: διαδίκτυο)
συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος