Μ.Βαρβούνης: Στην Κομοτηνή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Στην Κομοτηνή θα βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Στις 2 Μαρτίου θα αναγορευτεί από το Τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας επίτιμος διδάκτορας. Μεταξύ Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ΔΠΘ έχει “ανοίξει” καιρό τώρα ο δρόμος της συνεργασίας. Δρόμος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στην εκπαίδευση των ελληνοαμερικανών.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι 3ης και 4ης γενιάς απόγονοι των πρώτων εκείνων μεταναστών που είναι ελληονοαμερικανοί ελληνικής καταγωγής όλο και περισσότερο «χάνουν» την ελληνική γλώσσα» δήλωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (2-2-2022). Όπως εξήγησε σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι η αγγλική γλώσσα, γλώσσα που ομιλούν οι Έλληνες της Διασποράς, είναι παγκόσμια γλώσσα. Και δεύτερον το γεγονός ότι ακόμη και στη λατρεία έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται στη θεία λειτουργία η αγγλική γλώσσα.

Μ.Βαρβούνης: Στην Κομοτηνή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης

«Υπάρχει ένα θέμα» είπε ο κος Βαρβούνης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως με άλλες χώρες. «Στην Αμερική την εκπαίδευση των εκεί Ελλήνων την έχει αναλάβει η Αρχιεπισκοπή, η Εκκλησία, τα σχολεία είναι των Κοινοτήτων, αλλά υπάρχει και το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής που εποπτεύει και βοηθά» δήλωσε ο κος Βαρβούνης και σημείωσε ότι επαφίεται η Εκπαίδευση στις Κοινότητες. «Εάν μια Κοινότητα πάει καλά, έχει καλώς. Εάν δεν πάει καλά, λόγω εσωτερικών προβλημάτων, τότε πολύ πιθανόν να κυριαρχήσει η αντίληψη ότι δεν χρειάζεται η ελληνική γλώσσα, ότι είναι κάτι περιττό, με την Εκπαίδευση να σταματά και τα σχολεία κλείνουν».

Ο κος Βαρβούνης σημείωσε πως πρόκειται για ένα «μεγάλο θέμα». «Είναι πολύ σπουδαίο το Γλωσσικό Θέμα» είπε και τόνισε πως η απάντηση είναι η δημιουργία ευέλικτων, σύγχρονων, προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα είναι θελκτικά, αλλά ταυτοχρόνως θα είναι και αποτελεσματικά. «Θα στηριχθούν στη σύγχρονη διδασκαλία, θα διδάσκονται παράλληλα με τα άλλα προγράμματα που διδάσκονται τα παιδιά και ταυτοχρόνως να είναι και θελκτικά για να φέρουν και αποτέλεσμα» εξήγησε. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε με την ανάθεση, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, της συγγραφής αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, σε ομάδα καθηγητών του Δ.Π.Θ. υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, κας Ζωής Γαβριηλίδου.

«Εάν πάει καλά, είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο και από άλλες χώρες , από τον ελληνισμό σε άλλες χώρες, Αυστραλία, Ευρώπη» είπε ο κος Βαρβούνης.
Ήδη παρόμοιες τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν καταγραφεί και στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Ισραήλ , αλλά και στις Παρευξείνιες Χώρες υπό την επίβλεψη- καθοδήγηση της κας Μαρίας Δημάση.

«Το κυριότερο για την επιτυχία του προγράμματος είναι να υπάρχει πρόθεση. Αυτά δεν μπορούν να επιβληθούν» είπε ο Κοσμήτορας της Σχολής προσθέτοντας ότι «γενικώς η ποιότητα της διδασκαλίας δεν μπορεί να επιβληθεί». Σύμφωνα με τον κο Βαρβούνη: «Το να δώσει ο δάσκαλος την ψυχή του στη διδασκαλία είναι θέμα πρόθεσής του, εάν δεν έχει αυτή την πρόθεση δεν θα το κάνει». Καταλήγοντας με τη σημείωση ότι χρειάζεται: «Πρόθεση και διάθεση για συνεργασία ώστε να λειτουργήσουν αυτά τα προγράμματα όπως πρέπει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος