Αποκάλυψη χαρακτήρισε την πενθήμερη περιοδεία του στη Θράκη ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στον Δημοσιογράφο, Σαμή Καραμπουγιούκογλου.
” Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής είναι εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον. Επίσης έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, από την πολυπολιτισμικότητα του μέχρι και το πόσο ενεργή είναι η κοινωνία των πολιτών, ειδικά σε κάποιες περιοχές. Φυσικά έχει ένα τεράστιο εύρος, που πιάνει από την μουσική μέχρι την χειροτεχνία και ακόμα παραπέρα και υπάρχουν παρά πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα. Άρα οι δυνατότητες είναι εκεί, το θέμα είναι πως και με την βοήθεια την δική μας, όλο αυτό μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι, το οποίο και θα βελτιώσει και θα αυξήσει την πρόσβαση στον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας εκεί. Επι πλέον θα καταστήσει την Θράκη, έναν προορισμό μέσω του πολιτισμού και για τους υπόλοιπους Έλληνες αλλά και για ανθρώπους εκτός Ελλάδας.
Ο κ. Γιατρομανωλάκης θεώρησε απαραίτητο να εκπονηθεί ένας οδηγός σχεδίου- Master Plan- με την συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ,των Δήμων και των φορέων του πολιτισμού στην Θράκη.
Στο σχεδιασμό αυτό θα διατυπώνεται η πολιτιστική δραστηριότητα, οι στόχοι, το χρονοδιάγραμμα αλλά και η βιωσιμότητα των δράσεων του πολιτισμού.
Θεωρούμε πως η Θράκη είναι ένα παρά πολύ καλό πρώτο σημείο, στο να γίνει ένας τέτοιος πιλοτικός προγραμματισμός, πιστεύω παρά πολύ στην δυναμική της περιοχής σε αυτό το κομμάτι. Το Master Plan πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στην χρονιά και να γίνεται παράλληλαμε πράγματα που είναι αποφασισμένα, ή συμφωνημένα για να γίνουν και για να μην χάνεται χρόνος, να κερδίσουμε χρόνο και παράλληλα πρέπει να έχουμε μια στρατηγική, για το που ακριβώς θέλουμε να πάμε», σημείωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.
Επι πλέον πρόσθεσε πως από το υπουργείο Πολιτισμού κάθε χρόνο βγαίνουν προσκλήσεις επιχορηγήσεων. «Το εργαλείο αυτό το χρησιμοποιούμε για να υπάρξει πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, αρκεί φυσικά να υπάρχουν και οι ανάλογες αιτήσεις συμμετοχής. Μέσα στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε βάλει ένα ειδικό γεωγραφικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ », υπογράμμισε ο κ.Γιατρομανωλάκης.
Στην τελευταία συνάντηση με την Ένωση πολιτιστικών φορέων Έβρου, μπήκε στο τραπέζι από την Ένωση, η επιτακτική ανάγκη για οικονομική βοήθεια, που πρέπει να γίνει από την πλευρά της πολιτείας, για να επιβιώσουν οι σύλλογοι και να μην κλείσουν.
“Δεν είναι πλέον δυνατόν να δοθεί οικονομική ενίσχυση, διότι δεν το επιτρέπει ο νόμος. Το υπουργείο πολιτισμού έχει δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων για φεστιβάλ κ.τ.λ. , αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το φως, ή το ενοίκιο του συλλόγου, χωρίς καμία δράση. Ωστόσο, ζήτησα από τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, να βοηθήσει στο να αποκτήσουν οι σύλλογοι μια μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε κάποια ζητήματα.» δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.
Κλείνοντας ο υφυπουργός σημείωσε με έμφαση πως ο πολιτισμός, που είναι δημόσιο αγαθό έχει και μια σημαντική οικονομική διάσταση. Δεν μιλάμε για εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία σε βάρος του πολιτισμού και πολιτών. Αντιθέτως, μιλάμε να φτιάξουμε έναν κλάδο πολιτιστικό και δημιουργικό, που βάζουμε μέσα και την χειροτεχνία, όπου θα δώσει θέσεις εργασίας και θα φέρει έναν καινούριο τρόπο ανάπτυξης της περιφέρειας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γιατρομανωλάκης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος