Ο πρώτος ταξιδιωτικός –πεζοπορικός οδηγός της οροσειράς της Ροδόπης

Ο πρώτος Ταξιδιωτικός – Πεζοπορικός οδηγός της Οροσειράς της Ροδόπης είναι προ των πυλών. Ο υπεύθυνος της εταιρείας Geopsis Maps & Guides of Greece που τον δημιουργεί, ο κος Λευτέρης Τσουρής μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως θα ήθελε αυτός ο «ανέγγιχτος παράδεισος της οροσειράς της Ροδόπης να παραμείνει ανέγγιχτος, αλλά ταυτόχρονα να προβληθεί κιόλας.»

Ο πρώτος ταξιδιωτικός –πεζοπορικός οδηγός της οροσειράς της ΡοδόπηςΚαβαλιώτης στην καταγωγή γνωρίζει καλά τον τόπο και την ομορφιά της Ροδόπης,όπως γνωρίζει ότι υπάρχει ορειβατικό και πεζοπορικό κοινό στην Ελλάδα. «Εδώ και δέκα  χρόνια αρχίσαμε να εκδίδουμε χάρτες έντυπους, πεζοπορικούς. Με αφορμή την Πανδημία του κορονοϊου επισπεύσαμε μια ψηφιακή μετάβαση, πιστεύοντας ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να αρχίσει να κυκλοφορεί και το ebook και για την πεζοπορία και για το ταξίδι.Δίνει τη δυνατότητα να το διαβάσει κανείς στο κινητό και στο tablet του κι αυτό είναι το ζητούμενο της εποχής μας. Όλοι θέλουν να μπορούν να κάνουν όσο περισσότερα μπορούν από το κινητό τους. Δεν είναι κακό το χαρτί, θα συνεχίσει να υπάρχει το έντυπο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια άμεση πληροφορία, χάρτη , φωτογραφίες, κείμενα,προτάσεις, παρατηρήσεις για μια περιοχή που θέλεις να επισκεφτείς κι εδώ που τα λέμε η Ροδόπη είναι παράδεισος.» ανάφερε ο κος Τσουρής εξηγώντας πως αυτός ο οδηγός έχει και μια εποπτεία της Οροσειράς σε πολλά βασικά πράγματα, όπως: Πού να μείνει ο επισκέπτης; Πού παρέχονται υπηρεσίες; Πού υπάρχουν υπαίθριες δραστηριότητες; Πού είναι τα μονοπάτια; Εκτός από την εμπορική δραστηριότητα την εκδοτική ο κος Τσουρής έχει εμπλακεί και στη δημιουργία ενός εθνικού μονοπατιού διάσχισης ολόκληρης της οροσειράς της Πίνδου , το οποίο θα ξεκινά από τους Δελφούς και θα καταλήγει στις Πρέσπες. Ένα πολύ μακρινό ταξίδι 600 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 83% είναι μονοπάτια.

«Προσωπικό μου όνειρο είναι να γίνει κάτι τέτοιο και για την Ροδόπη. Ένα μονοπάτι διάσχισης, ορεινό ,το οποίο θα έχει ως αρχή και τέλος δύο πόλεις, για παράδειγμα την Κομοτηνή και τη Δράμα. Χρειάζεται χρόνια δουλειάς και συνεργασίας φορέων και ανθρώπων.» τόνισε ο κος Τσουρής. Και στο ερώτημα τι θα προέτρεπε τους φορείς της περιοχής; Απάντησε: «Να συγκεντρώσουν τους επαγγελματίες της κάθε περιοχής και να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να υπάρχει αντίκρυσμα για τον επισκέπτη. Δηλαδήο πεζοπόρος που θα έρθει να περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα πολυήμερης πεζοπορίας, να μπορεί να βρει ανοιχτό κατάλυμα και εστίαση .» παρατηρώντας με προβληματισμό πως τώρα «στα ορεινά της Ροδόπης ακόμη κι αυτά που υπάρχουν δεν είναι σίγουρο ότι θα τα βρεις ανοιχτά.»
Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος