Έντονη η παρουσία των αγριογούρουνων και τη φετινή χρονιά στη Ροδόπη μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, που δεν θηρεύτηκαν και σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού. Ο άγριος πρόγονος των εξημερωμένων χοίρων επωφελήθηκε με την υποχρεωτική ακινησία των κυνηγών επί δύο χρόνια λόγω του κορονοϊού και διπλασίασε τις δυνάμεις του.
Είκοσι τρεις χιλιάδες αγριόχοιροι (23.000) εκ των οποίων 12.000 θηλυκοί και 11.500 αρσενικοί καρπώθηκαν την περσινή περίοδο οι «γουρονοπαρέες» της Βορείου Ελλάδος. Κάρπωση αυξημένη κατά 51,6% σε σχέση με το 2019-2020.
Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ertnews.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής Μακεδονίας Θράκης, Κυριάκος Σκορδάς η κάρπωση είναι αυξημένη και φέτος, όπως και η παρουσία των αγριόχοιρων σε κατοικημένες περιοχές. «Θα πρέπει οι δήμοι να ακολουθήσουν μια άλλη τακτική – προσέγγιση στη σίτιση των αδέσποτων», σημείωσε ο κος Σκορδάς και τόνισε ότι απαιτείται καλύτερη επιλογή των χώρων όπου αφήνεται η τροφή για τα αδέσποτα, καθώς έλκονται και τα αγριογούρουνα κατεβαίνοντας έτσι από τα ορεινά στα πεδινά, σε οικισμούς κι αστικές περιοχές στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Στην εκπόνηση ειδικού χάρτη στον οποίο καταγράφονται σημείο προς σημείο τα περάσματα των αγριόχοιρων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Μακεδονίας-Θράκης. Έγινε πλήρης απεικόνιση εκείνων των σημείων από όπου σταθερά διέρχονται οι αγριόχοιροι, τόσο από το εθνικό, όσο και από το επαρχιακό δίκτυο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Κυριάκου Σκορδά στο ertnews.gr θα τον καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στους επικεφαλής των περιφερειών. Γι’ αυτό το λόγο επίκειται συνάντηση με τον περιφέρειαρχη αν.Μ.Θ., Χρήστο Μέτιο.
Στόχος η τοποθέτηση ειδικής προειδοποιητικής σήμανσης για τη διέλευση των αγριόχοιρων με στόχο την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων και την προστασία των διερχόμενων οδηγών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος