Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής με επιπλέον προσωπικό, καθώς παρά τις αυξημένες ανάγκες όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν υποστελεχωμένες. Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου των Δικαστικών Υπαλλήλων, Σάσας Δαλκυριάδου στο ertnewsdev.oryx.gr, σε επτά υπηρεσίες εργάζονται 50 υπάλληλοι με 25 θέσεις να παραμένουν κενές και ο αριθμός των εν ενεργεία υπαλλήλων να βαίνει συνεχώς μειούμενος λόγω των συνταξιοδοτήσεων (επίκεινται άλλες 4).
Ειδικότερα, στο Εφετείο εργάζονται εννέα (9) υπάλληλοι, στο Ειρηνοδικείο τέσσερις (4), τρεις (3) στο Πταισματοδικείο, επτά (7) στην Εισαγγελία, έντεκα ( 11) στο Πρωτοδικείο. «Σχεδόν οι μισοί από τις προβλεπόμενες στο οργανόγραμμα θέσεις » δήλωσε η κα Δαλκυριάδου. «Αντί να ενισχυθεί το Σώμα μας έχει αποδυναμωθεί» τόνισε προσθέτοντας ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2017.
Τώρα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος σε ένα δικαστή, ενώ βάσει Νόμου προβλέπεται ένας δικαστής να στηρίζεται από δύο υπαλλήλους. «Είναι δεκαπέντε οι Εφέτες και οι πρόεδροι Εφετών, δεν μπορούμε να τους καλύψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για «πινάκια φορτωμένα» λόγω και των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν εξ αιτίας του Covid.
Ενδεικτικός των ελλείψεων είναι ο τρόπος λειτουργίας του Ειρηνοδικείου, τρείς (3) υπάλληλοι με πολλές υποθέσεις λόγω και της μεταφοράς των φακέλων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Φόρτος που γίνεται μεγαλύτερος λόγω των καθημερινών υποθέσεων παράνομης διακίνησης μεταναστών, αλλά και της λειτουργίας των Δικαστικών Φυλακών. Ίδια η εικόνα και στο Πταισματοδικείο, δύο υπάλληλοι όλο κι όλο σε έναν χώρο με επίσης συνεχή ροή υποθέσεων.
Η κα Δαλκυριάδου τόνισε στο ertnewsdev.oryx.gr την αναγκαιότητα αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής, υποστηρίζοντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κτιρίου, αλλά και των εργαζομένων στο διπλανό χώρο, σε αυτό του νέου δικαστικού μεγάρου, καθώς τα δύο κτίρια γειτνιάζουν και οι χώροι τους επικοινωνούν- συνδέονται.
Το κτίριο που μέχρι πριν είκοσι (20) χρόνια στέγαζε το Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής είναι ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης και με τις εν-αλλαγές που σημειώθηκαν μετέπειτα στο χώρο της Θράκης επι 1ης και 2ης Βουλγαρικής Κατοχής.
«Είναι κρίμα ένα ιστορικό μνημείο να κινδυνεύει με κατάρρευση » σημείωσε η κα Δαλκυριάδου κρούοντας για μια ακόμη φορά το καμπανάκι της οριστικής απώλειας του κτιρίου λόγω κατάρρευσης του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος