Σταύρος Τζίμας: Τριάντα χρόνια καταγράφει ιστορίες των Βαλκανίων

Τριάντα (30) χρόνια ο Σταύρος Τζίμας, ο γνωστός δημοσιογράφος, επισκέπτεται τις χώρες των Βαλκανίων για τις ανάγκες του ρεπορτάζ καταγράφοντας ενδιαφέρουσες δημοσιογραφικές ιστορίες. Άλλωστε, δε ήταν λίγες οι αλλαγές που συνέβησαν στο χώρο αυτό: Η κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι πόλεμοι που ακολούθησαν. Το «Μακεδονικό ζήτημα», που ήταν απόρροια της διάλυσης και της Γιουγκοσλαβίας.

«Ακολούθησα την αρχή που λέει ότι: «Εμείς οι Δημοσιογράφοι, δεν γράφουμε την αλήθεια, γράφουμε αυτά που ξέρουμε και αυτά που βλέπουμε κι αυτό έκανα κι εγώ μέσα από αναρίθμητες συζητήσεις, συνεντεύξεις, με πρόσωπα. Συνομιλώντας με ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε αυτό που λέγεται «Μακεδονικό ζήτημα», τη διένεξη αυτή της Ελλάδας με την τότε πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή όπως οι ίδιοι την ονόμασαν όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Μιλώντας για τις «Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού», το νέο του βιβλίο, στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (14-12-2021 ) ο γνωστός δημοσιογράφος- συγγραφέας Σταύρος Τζίμας σημείωσε πως με βάση όλα όσα είδε: Συλλαλητήρια, Οικονομικό εμπάργκο, πρωταγωνιστές (πλην του εθνικιστή Γκρουέφσκι, του Πρωθυπουργού με τους άλλους όλους είχε την τύχη και τη χαρά να συνομιλήσει)καταγράφοντας απόψεις, γεγονότα, αλλά και πάρα πολλά παρασκήνια.

Ο ίδιος περιγράφει το βιβλίο του ως «μια παρέμβαση γύρω από το «Μακεδονικό Ζήτημα», από τη «διαμάχη» δηλαδή στην οποία όπως υποστηρίζει «ξοδέψαμε και οι δυό μας μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο και προσπάθεια» και μιλά για: Εσωτερικούς διχασμούς, συγκρούσεις και μια περιπέτεια η οποία κατέληξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτά όλα προσπάθησα να τα μεταφέρω σε ένα βιβλίο ώστε να υπάρξει μέσα στη βιβλιογραφία, ένα εγχειρίδιο για το τι έγινε μπροστά στην κουρτίνα και πίσω από την κουρτίνα, σε όλη αυτή τη διαδρομή την οποία παρακολούθησα μέσω των πρωταγωνιστών. Δεν επρόκειτο για μια διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και του νεόκοπου κράτους που αναδύθηκε μέσα από τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο αλλά για έναν ζήτημα το οποίο έχει ιστορικές καταβολές και έχει γεωπολιτικές διαστάσεις αφορώντας τρεις χώρες (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία) που μοιράστηκαν τα εδάφη της Μακεδονίας». Ένα ζήτημα, που, όπως λέει ο γνωστός δημοσιογράφος, ενώ είχε λυθεί τότε (φάνηκε τελικά ότι) δε είναι εύκολο στα Βαλκάνια να λυθούν ζητήματα βαθιά ριζωμένα με μια Συμφωνία. «Φάνηκε όταν κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία. Αυτή η Συμφωνία που υπογράφτηκε θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη βέβαια, αλλά, όταν πάμε να διαπραγματευτούμε κάτι, δεν τα παίρνουμε όλα και παίρνουμε και δίνουμε».

Στέκεται στο κόστος που κατέβαλε ο άμαχος πληθυσμός και σημειώνει πως από όλη αυτή την εμπειρία κρατά τη λέξη: «Βαλκάνια», εξηγώντας: “τη μαρτυρική σχεδόν διαδρομή τους μέσα από πιεστικές καταστάσεις», όπου, όπως λέει, «Δεν μπόρεσαν ποτέ οι άνθρωποι να απελευθερωθούν, να απολαύσουν τη Δημοκρατία, την εθνική τους υπόσταση και κυρίως καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία που λέει ότι: Σημασία δεν έχει πια είναι η αλήθεια στα Βαλκάνια αλλά τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι αλήθεια». Επισημαίνει μάλιστα την ίδια την ιδιαιτερότητα της περιοχής, αλλά και τα ζητήματα που ανακύπτουν, καθώς, όπως λέει, «το ένα δεν είναι αποκομμένο από το άλλο» εξηγώντας πως «Οι τέσσερις μεγάλες Συμφωνίες στις οποίες στηρίζεται ο μεταπολεμικός Βαλκανικός χάρτης, χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν «Αναρωτιέμαι, αν δεν υπήρχαν αυτές οι συμφωνίες, τι θα ήταν σήμερα τα Βαλκάνια;» και απαντά ο ίδιος: «Στάχτη και μπούρμπερη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος