Στο τελικό στάδιο η υπογραφή σύμβασης ΔΠΘ – Περιφέρειας για καινοτόμες πρακτικές στον πρωτογενή τομέα

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).
Σύμφωνα με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Βασίλη Δελησταμάτη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, η σύμβαση η οποία ετοιμάζεται εδώ και καιρό και από τις δύο πλευρές θα είναι πραγματικότητα μέσα στο επόμενο τρίμηνο!

Η σύμβαση θα αποσκοπεί στην «ακτινογράφηση» της κάθε περιφερειακής ενότητας, από την οποία θα προκύπτουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα αποτελούν και τον οδηγό της ανάπτυξης της κάθε περιοχής. Η βάση θα είναι ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
«Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως η περιοχή μας είναι κατεξοχήν Αγροτική. Έχουμε διαπιστώσει επίσης πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και η βαθμιαία συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα. Μέσω της σύμβασης με το ΔΠΘ και με φάρο το τμήμα Γεωπονίας στην Νέα Ορεστιάδα, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, να αυξήσουμε την παραγωγή των προϊόντων και μάλιστα των ποιοτικών και να τονώσουμε την εσωτερική τους και όχι μόνο κατανάλωση. Να φτάσουμε την επιστημονική γνώση στους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους», υποστήριξε ο κ. Δελησταμάτης.
Στο πλαίσιο της σύμβασης περιλαμβάνονται μέτρα για ανάδειξη των φημισμένων προϊόντων της ΑΜ-Θ, πιλοτικοί αγροί, ενίσχυση παραδοσιακών καλλιεργειών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Θα προκρίνεται ένα πετυχημένο μοντέλο καλλιέργειας που θα έχει ενσωματώσει καινοτόμες πρακτικές, θα παρακολουθείται, σχεδόν θα υιοθετηθεί από το Πανεπιστήμιο, το οποίο θα παρέχει συμβουλές σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ως πετυχημένο παράδειγμα θα αποτελέσει την αρχή της αλλαγής στη νοοτροπία και την κουλτούρα των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων.
Επι πλέον ο κ Δελησταμάτης στάθηκε και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια στο κομμάτι της Αγρο-διατροφικής σύμπραξης. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα θα είναι πολυπεπίπεδη και θα αφορά και την σύνδεσή του με τον τουρισμό, σε μια προσπάθεια να προβάλλονται και να αναδεικνύονται τα τοπικά πιάτα και προϊόντα προς τους επισκέπτες και τουρίστες. Η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, θα δώσει μια γαστρονομική σφραγίδα στην κάθε περιοχή και θα φέρει σε πρώτο πλάνο τα τοπικά προϊόντα, με τους εστιάτορες και τους προμηθευτές να τα εμπιστεύονται και να τα προτιμούν για το μενού τους και τα ράφια τους, που αυτό θα επιφέρει αύξηση στη διάθεση τους και εισόδημα στην τσέπη των παραγωγών. Πέρα από αυτό όπως αποδείχθηκε και με την πανδημία, είναι όφελος για την χώρα και την τοπική οικονομία να υπάρχουν προϊόντα που να δίνουν μια σχετική αυτάρκεια και να τονώνουν την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι καλό και για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού να εμπιστεύονται οι πολίτες τα εγχώρια προϊόντα, που στερούνται διατροφικών σκανδάλων και αλλεργιογόνων-κυρίως από προϊόντα εισαγωγής- και που θεωρούνται καθαρή τροφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος