Το σπάνιο είδος γύπα της Ευρώπης, οι Ασπροπάρηδες επιλέγουν τη Ροδόπη για αναπαραγωγή

Ένα σπάνιο είδος πτηνού που απειλείται, ο Ασπροπάρης. Το πιο απειλούμενο είδος μεταναστευτικού γύπα στην Ευρώπη, που έχει 21 διαφορετικές ονομασίες και έχει γίνει στάμπα και σύνθημα σε μπλουζάκι φιλο-περιβαλλοντολόγων.

Επιλέγει τη Ροδόπη για να χτίσει τη φωλιά του και να αναπαραχθεί περνώντας έξι μήνες, μήνες του μέλιτος, στα ορεινά και στα πεδινά της περιοχής στις όχθες των ποταμών της.

Το σπάνιο είδος γύπα της Ευρώπης, οι Ασπροπάρηδες επιλέγουν τη Ροδόπη για αναπαραγωγή Στο μακρύ του ταξίδι από την Υποσαχάρια Αφρική φτάνει την άνοιξη στην Ελλάδα, το ένα ζευγάρι πετά πάνω από τον Κομψάτο ποταμό, (τα άλλα τέσσερα βρίσκονται στο καταφύγιο της Δαδιάς και ένα ζευγάρι στην Αλβανία με συχνές επισκέψεις στην Ήπειρο).

Ένα ολόκληρο δίκτυο έχει στηθεί γύρω από τις ζωές αυτών των ιδιαίτερων άγριων πτηνών για την προστασία του στο διάστημα τουλάχιστον της παραμονής τους στη χώρα μας μέχρι και τον Σεπτέμβριο, αλλά και στη διάρκεια του ταξιδιού του. Ένα δίκτυο που συγκροτεί η Ορνιθολογική Εταιρεία ενάντια στις τακτικές λίγων ασυνείδητων που χρησιμοποιούν δηλητηριασμένα δολώματα για την εξόντωσή του θέλοντας τάχα να προστατέψουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Έτσι, ηλεκτρικές περιφράξεις, φώτα εκφοβισμού, συμπεριφορικοί φράκτες (τα γνωστά προειδοποιητικά συστήματα κόκκινων σημαιών) είναι λίγα από τα εργαλεία- μέθοδοι που επιστρατεύονται. Μαζί και η ενημέρωση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η συγκρότηση ειδικών ομάδων για τη συλλογή των δηλητηριασμένων δολωμάτων, η χορήγηση σκύλων φύλαξης στους κτηνοτρόφους.

Το σπάνιο είδος γύπα της Ευρώπης, οι Ασπροπάρηδες επιλέγουν τη Ροδόπη για αναπαραγωγήΌπως δήλωσε στο ertnewsdev.oryx.gr εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η κα Ρούλα Τρίγκου οι απειλές που δέχεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και του φωλιάσματος στην περιοχή είναι πολλές. Γι αυτό το λόγο έχουν ενώσει δυνάμεις 14 χώρες, 15 χρόνια τώρα, συνεργαζόμενες για την προστασία του Ασπροπάρη. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην εξασφάλιση της τροφής του με τις ταΐστρες που έχουν τοποθετηθεί, αλλά και στην παρακολούθησή του με ειδικούς πομπούς.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο το σπάνιο ζευγάρι θα πετά στον ουρανό της Ροδόπης γνωρίζοντας καλά πως κοιτώντας από ψηλά ό,τι απειλεί την ύπαρξή του μηδενίζεται στη θέαση του και με συμμάχους τους επιστήμονες της Ορνιθολογικής Εταιρείας ενισχύεται η προσπάθειά του για την απόκτηση των νεοσσών του, που θα διαιωνίσουν το σπάνιο είδος τους και θα δώσουν συνέχεια στην ιδιαίτερη ζωή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος