Mετά από 4 χρόνια (με την αρχή να γίνεται το 2018), ολοκληρώθηκε το έργο Life Gaia Sense, πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ.
Το έργο LIFE GAIA Sense βασίζεται στο καινοτόμο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του αντικτύπου της αγροτικής παραγωγής στους φυσικούς πόρους καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας (circular economy).
Την περασμένη Τετάρτη το επιστέγασμα μπήκε με την ψηφιακή εκδήλωση LIFE GAIA Sense: Ευφυής Γεωργία για τη Βιωσιμότητα που διοργανώθηκε από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με την υποστήριξη της FARM EUROPE. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας, Paolo de Castro.
Στην εκδήλωση επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του έργου στη μελέτη για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αγροτικής παραγωγής και την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Το μήνυμα που εκπέμφθηκε σαφέστατο: Έργα όπως το LIFE GAIA Sense είναι σημαντικά για την στήριξη αγροτών και συνεταιρισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μετριαστούν οι κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, μίλησε ο Συντονιστής του LIFE GAIA Sense και Επικεφαλής Συγχρηματοδοτούμενων Έργων της NEUROPUBLIC, Βασίλης Πυργιώτης. Στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης ο κ. Πυργιώτης παρουσίασε τα αποτελέσματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Ειδικότερα, αναλύθηκε η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας σε 18 περιοχές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και σε εννέα είδη καλλιεργειών (ελιά, ροδάκινο, βαμβάκι, φυστίκι, πατάτα, βιομηχανική τομάτα, καρύδι, ακτινίδιο και σταφύλι).
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Μετά την υιοθέτηση των συμβουλών ευφυούς γεωργίας από το σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC, επιτεύχθηκε πτώση του κόστους άρδευσης 20,23%, κατά μέσο όρο, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε το 33,76%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση κατά μέσο όρο της τάξεως του 21,89% στο κόστος λίπανσης που σε περιπτώσεις έφθασε και το 40,84%. Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντική μείωση 33,72% και στο κόστος φυτοφαρμάκων κατά συγκεκριμένων εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, ενώ όσον αφορά στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας, ο μέσος όρος έφτασε το -20,18%. Τέλος, χάρη στην υιοθέτηση πρακτικών ευφυούς γεωργίας, παρατηρήθηκε βελτιωμένη απόδοση χρήσης αζώτου που έφτασε έως και το 30% ανάλογα με την καλλιέργεια, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
«Ακόμα και οι ίδιοι οι καλλιεργητές δεν πίστευαν πως θα έχουν αυτές τις θεαματικές μειώσεις στο κόστος, οι οποίες θα συνδυάζονταν και με ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων. Εμείς καλούμε τους Αγρότες να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δεν θα χρεωθούν καθόλου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού στο χωράφι τους, όπως κάποιοι αισθητήρες και τηλεμετρικός σταθμός. Απλά θα χρεωθούν την συμβουλευτική συνδρομή μας και δουν αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα στο χωράφι τους. Εμείς επιθυμούμε να αυξηθούν οι παραγωγοί που εφαρμόζουν την ευφυή γεωργία, αν και υπάρχει η διστακτικότητα των Αγροτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, ο στόχος για την προστασία του περιβάλλοντος, σίγουρα περνάει και μέσα από μια άλλη διαχείριση στην άρδευση και λίπανση των καλλιεργούμενων εκτάσεων», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πυργιώτης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
30 210 4101010 – int. 7441│ W : www.neuropublic.gr | www.gaiasense.gr
Η συνέντευξη του κ. Πυργιώτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος