Μια εξαιρετική σε ποιότητα και ποσότητα καλλιεργητική χρονιά είναι η φετινή για τους δένδρο-καλλιεργητές της Ξάνθης. Ωστόσο, προβλήματα αντιμετωπίζουν στην προώθηση των προϊόντων τους τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Στην Ξάνθη καλλιεργούνται συνολικά εξακόσια (600) στρέμματα με μήλα με το κόστος της καλλιέργειας φέτος είναι πολύ ανεβασμένο με τις εργατοώρες που απαιτούνται για τη συλλογή τους να το αυξάνουν ακόμη περισσότερο, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. «Το πετρέλαιο το αγοράζουμε στη διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρσι, τα αγρο-εφόδια όλα αυξήθηκαν και τα εργατικά χέρια είναι δυσεύρετα. Δεν τα βρίσκεις κι αυτά που βρίσκεις τα χρυσοπληρώνεις» τονίζουν προσθέτοντας την απροθυμία των ντόπιων να εργαστούν την περίοδο της συγκομιδής με αποτέλεσμα να απασχολούν αλβανούς εργάτες και εργάτριες με μεροκάματο από 35 έως 60 ευρώ για δουλειά οκτώ, δέκα και έντεκα ωρών.
Μειωμένες, ωστόσο, είναι οι αρχικές τιμές που έχουν δοθεί από τους εμπόρους γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την προσπάθειά τους. Η ποικιλία των Φούτζι για παράδειγμα πέρσι πωλούνταν από ενενήντα ( 90) λεπτά το κιλό έως εξήντα ( 60) λεπτά και φέτος δέκα ( 10) λεπτά κάτω χωρίς να σημειώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα.
Πρόβλημα προέκυψε για μια ακόμη χρονιά με τη διάθεση των μήλων ποικιλίας Γκαλά. Όπως εξηγούν οι παραγωγοί στο ertnewsdev.oryx.gr πρόκειται για ποικιλία που το αγοραστικό της κοινό είναι κυρίως εκτός Ελλάδας, για παράδειγμα στην Αίγυπτο, από όπου, όμως, δεν υπήρξε ζήτηση με αποτέλεσμα να μείνουν στο χωράφι για μια ακόμη χρονιά, όπως συνέβη και πριν τρία έτη. Γι αυτό το λόγο οι δενδρο-καλλιεργητές έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους στο Υπουργείο ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος