Μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά είναι η φετινή λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τον οικισμό της για την Ελένη Σιούτα από την Ξάνθη. «Φέτος η χρονιά είναι χειρότερη» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (26-7-2021) και πρόσθεσε «Ήταν να κόψουμε το Σάββατο, μας χτύπησε χαλάζι την Πέμπτη και δεν πήραμε καθόλου, τέσσερις –πέντε τόνοι παραγωγή πεπόνια πήγαν στράφι. Δεν καταφέραμε να συλλέξουμε ούτε ένα» είπε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα όπως λέει είναι ότι δεν έχει τώρα να πουλήσει στους πελάτες, καθώς η ίδια προωθεί την παραγωγής της. Τα γλυκά καλαμπόκια που παράγει επίσης της τα χτύπησε η χαλαζόπτωση, όπως και τα σταφύλια.
«Σε κάποια χωράφια έφυγαν από το χτύπημα ολόκληρα τσαμπιά, σε κάποια άλλα είναι οι ρώγες χαλασμένες. Αλλά και αυτά που είναι χαλασμένα δεν μπορούμε να πάμε να τα καθαρίσουμε, ίσως να σώσουμε κάτι για το λόγο ότι θα πρέπει πρώτα να έρθουν οι εκτιμητές και να τα δουν». Όπως σημειώνει: «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Ήρθε ο καιρός να κόψουμε σταφύλια και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε». Δηλώνει απορία και άγνοια για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εκτίμηση των ζημιών. «Ίσως έχουν να εκτιμήσουν πολλές ζημιές» λέει με κατανόηση. Τα κτήματά της ήταν στο Όλβιο της Ξάνθης , αλλά, όπως λέει και οι παραγωγοί των γύρω οικισμών μέτρησαν ζημιές σε καλλιέργειες όπως ακτινίδια, ροδάκινα, καλαμπόκια κ.α. «Όπου έπεσε η χαλαζόπτωση, τα κατέστρεψε όλα.»
Με τον καιρό κόντρα και όχι σύμμαχο παλεύουν οι καλλιεργητές της Ξάνθης. «Δεν μπορούμε να προλάβουμε να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο» σημειώνει η κα Σιούτα και προσθέτει ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που προκάλεσε η χαλαζόπτωση. «Είμαστε μείον 70% από πέρσι» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια» και επισημαίνοντας: «Από την στιγμή που πληρώνουμε ΕΛΓΑ, πρέπει να μας αποζημιώσουν για να μπορέσουμε και εμείς να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας». Έχοντας στο πλευρό της το γιο της παρατηρούμε πως είναι μια παρηγοριά για τους αγρότες που τα παιδιά τους δεν εγκαταλείπουν τη γη: «Αν συνεχιστεί αυτό θα σταματήσουν να προσπαθούν και τα παιδιά. Υπάρχει πολύ κούραση στον αγρότη και πρέπει να αμείβεσαι και όταν έχεις ψυχή και δουλεύεις θέλεις να αμείβεσαι. Όταν βλέπεις τέτοια πράγματα, όμως, πας πιο πίσω».
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος