Τη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, πολίτες της Κω οι οποίοι επισκέπτονται τα Θερμά, τις Ιαματικές πηγές του νησιού, για την δυσκολία να απολαύσουν τα μπάνια τους λόγω της ρηχότητας της λίμνης και της μικρής ποσότητας νερού.
Οι λουόμενοι καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να μπουν να καθίσουν στη λίμνη και να καλύψουν έστω τα πόδια τους, καθώς ο συνεχής κυματισμός της θάλασσας την καθιστά αβαθή, μεταφέροντας σε αυτή πέτρες και χώματα επιβάλλοντας άμεση παρέμβαση από μηχάνημα των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.
Την ιαματική πηγή, σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος, επισκέπτονται καθημερινά και αυτή τη περίοδο εκατοντάδες επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι του νησιού, χωρίς όμως να μπορούν να χαρούν τα ευεργετήματα των πηγών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλή θερμοκρασία νερού, 40-45 ο Κελσίου, η μεγάλη συγκέντρωση ιόντων Καλίου, Νατρίου, Ασβεστίου, Μαγνησίου, Θείου και Χλωρίου, είναι χρήσιμα στοιχεία για την θεραπεία ρευματικών παθήσεων, της αρθρίτιδας και γυναικολογικών προβλημάτων.
Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ξένων επισκεπτών επισκέπτονται τα Θερμά με λεωφορείο από τη πόλη, καταβάλλοντας το ανάλογο εισιτήριο, χωρίς να γνωρίζουν την κατάσταση με αποτέλεσμα να μένουν για λίγα λεπτά και μετά να αποχωρούν.
Σε εξέλιξη η ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής
Σε εξέλιξη είναι από το Δήμο Κω, οι προσπάθειες προστασίας, ανάδειξης και εκμετάλλευσης της ιαματικής πηγής. Έχουν υπογραφεί ΠΣ για μελέτη βιώσιμου επιχειρηματικού σχήματος για την οικονομική εκμετάλλευση και αξιοποίηση των Θερμών.
Παράλληλα έχει ανατεθεί, με προγραμματική σύμβαση, στο Ε.Μ.Π. και στο Ε.Κ.Π.Α., η γεωτεχνική μελέτη και η μελέτη για το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής.
Το κτίριο που βρίσκεται πλησίον της πηγής αποτελεί ένα από τα ιστορικά και εμβληματικά οικήματα του νησιού, το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ως ξενώνας για ιαματικά λουτρά, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες παραμένει εγκαταλειμμένο. Οι πηγές ανακαλύφθηκαν το 1934 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λαουρέντσι.
Η ακτή είναι καλυμμένη με μαύρα βότσαλα, ηφαιστειογενούς προέλευσης, με βαθιά κρυστάλλινα νερά και τα μεγάλα βράχια που περικλείουν την ακτή της προσδίδουν μια πρωτόγνωρη μορφή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος