Η διογκούμενη αγανάκτηση της κοινωνίας, η δημοσιοποίηση και η καταγραφή των περιστατικών οδηγεί στο εδώλιο πολλούς από εκείνους που ευθύνονται για την κακοποίηση ανηλίκων.
Καθημερινά νέα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων έρχονται στο φως της δημοσιότητος σοκάροντας για την βιαιότητα και το γεγονός ότι συνήθως αφορούν το οικείο περιβάλλον των θυμάτων.
Περιστατικά και μάλιστα πολλά υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά το κοινωνικό στίγμα εμπόδιζε την δημοσιοποίηση και την τιμωρία τους. Η πατριαρχική νοοτροπία που εμπόδιζε τα θύματα να μιλήσουν εξακολουθεί να επηρεάζει την σημερινή κοινωνία, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και τώρα “ανοίγουν τα στόματα” ευκολότερα, εξηγεί η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού.
Κατά την δικαστική διαδικασία συχνά τα θύματα υφίστανται μια δεύτερη κακοποίηση από τους συνηγόρους, ενώ η πολιτική αγωγή συχνά αδυνατεί να στηρίξει επαρκώς την μαρτυρία ενός παιδιού, που δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς του έχει συμβεί. Υπάρχουν τα πρακτικά ζητήματα που θέτουν την θυματοποίηση σε ένα πιο δύσκολο στάδιο, όπως σε ποιον θα απευθυνθεί ο ανήλικος για να μιλήσει.
Η κ. Αλβανού συνιστά προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν μπορούν να δικάζουν και να εφαρμόζονται από την λεγόμενη κοινή γνώμη νόμοι αυτοδικίας, “λυντσαρίσματος”.
Επίσης συχνά εμπλέκεται η οικογένεια και όταν φτάνει η υπόθεση στις αστυνομικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κακοποίησης σε ανηλίκους.
Το προφίλ των δραστών στατιστικά είναι περισσότεροι άνδρες και συχνά είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ή και ακόμη και άτομα κύρους, που όπως βλέπουμε στο εξωτερικό ανήκουν στο star system. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοια άτομα βρίσκονται σε κάποια δίκτυα, που τους διευκολύνουν να στήσουν μια επιχείρηση εκμετάλλευσης ανηλίκων είτε με φωτογραφικό πορνογραφικό υλικό είτε με την σωματεμπορία. Χρειάζονται ένα πελατολόγιο.
137 ασυνόδευτα ανήλικα κατέγραψε η «ΑΡΣΙΣ» σε δρόμους της Θεσσαλονίκης
Έρευνα της ΑΡΣΙΣ, που βασίζεται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων αποκαλύπτει ότι δεκάδες ανήλικοι εργάζονται η εξαναγκάζονται σε επαιτεία, σύμφωνα με τον Χρυσοβαλάντη Παπαθανασίου, δικηγόρος του “ΑΡΣΙΣ”.
Υπάρχουν δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά που εισέρχονται στην χώρα χωρίς γονέα ή κηδεμόνα, που εισέρχονται στην χώρα από τα βόρεια σύνορα και τα νησιά.
Η εκμετάλλευση μπορεί να είναι πολλών ειδών και είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ εκείνων που έρχονται από χώρες της Ασίας, Αφγανιστάν, Συρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και εργάζονται σε συνεργεία και βενζινάδικα
Αλλά υπάρχουν δεκάδες ανήλικα κυρίως ρομά, προερχόμενα από βαλκανικές χώρες, που δουλεύουν πολλές ώρες στους δρόμους, ως μικροπωλητές, επαίτες ή εξαναγκάζονται σε εγκληματικές πράξεις.
Πρώτα η κοινωνία θα πρέπει να καταγγείλει κάθε περιστατικό και ακολούθως η πολιτεία θα μπορεί να επέμβει.
Είναι σημαντικό να μην δίνουμε χρήματα γιατί ενισχύουμε το φαινόμενο και μπορεί σε μια ημέρα να βγάλουν 50-100 ευρώ. Αυτό είναι το κίνητρο για τους διακινητές των ανηλίκων, τονίζει ο κ. Παπαθανασίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος