Για πρώτη φορά η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους του ΟΗΕ (5 ΔΕΚ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος GROW Observatory (Παρατηρητήριο Πολιτών για το Έδαφος) που υλοποιείται στην περιοχή του Έβρου.
Το παρατηρητήριο πολιτών είναι ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με στόχο να εμπνεύσει και να συνδέσει πολίτες από όλη την Ευρώπη, ανθρώπους που έχουν πάθος για την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων για την διαχείριση των εδαφών και την καλλιέργεια της γης. Πρόγραμμα δράσεων.
Οι δράσεις
Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, ώρα 18.00-20.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα “από το Έδαφος στα Αστέρια: Πολίτες και δεδομένα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.” Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και θα εισάγει το κοινό στις έννοιες της επιστήμης των πολιτών, της αειφόρου διαχείρισης των εδαφών και της περιβαλλοντικής επισκόπησης μέσω δορυφόρων.
Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00-13.00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης θα διεξαχθεί Εργαστήριο Πολιτών για την προστασία του εδάφους στην πόλη. Τέλος στις 3-4 και 5 Δεκεμβρίου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με θέμα “Υγιές έδαφος, με αφορά.”
“Με αυτές τις δράσεις θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι, η προσοχή της κοινωνίας ,αλλά και των πολιτικών που χαράζουν στρατηγική, θα πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ,η υγεία του εδάφους όταν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με τρόπο αναγεννητικό προς το έδαφος, παρέχει πολλές λύσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή,” σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπέυθυνος διαχείρισης του Παρατηρητηρίου Πολιτών για το Έδαφος, Παύλος Γεωργιάδης.
Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος