Παραμονή εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, κυκλοφόρησε το ιστορικό λεύκωμα με τίτλο «Αγία Παρασκευή – το κατοχικό παρεκκλήσι» του Νίκου Γκότση δημοτικού συμβούλου, τ. Αντιδημάρχου Φερών και Προέδρου του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της πόλης.
Συλλέκτης ο ίδιος, δημοσιοποιεί ανέκδοτο υλικό, φωτογραφίες- ντοκουμέντα από την δύσκολη εκείνη εποχή στην οποία αποφασίστηκε να αναγερθεί το παρεκκλήσι.
Βρισκόμαστε στο 1943 με την γερμανική κατοχή να κυριαρχεί στα 2/3 του νομού Έβρου αλλά και τον Βουλγαρικό στρατό να κατέχει κομμάτι του νότιου τμήματος και την υπόλοιπη ΑΜΘ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Γκότσης μας περιγράφει την περίοδο όπου οι Φεριώτες με απόφαση των διορισμένων Νομαρχών Ιωάννη Φραγκούλη και Σταύρου Ευταξία χτίζουν ένα πέτρινο ξωκλήσι, με διπλό συμβολισμό, εθνικό και θρησκευτικό. Εθνικό ως μια πράξη αντίστασης του λαού στην προσπάθεια επιβίωσης του απο τους δυνάστες και θρησκευτικό ως απόδειξη της βαθιά ριζωμένης πίστης του.
Στο λεύκωμα αν και δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα γιατί το εκκλησάκι ονομάστηκε Αγία Παρασκευή, ανάμεσα στα αλλά ξεχωρίζουν η λεπτομερής αρχιτεκτονική ανάλυση των ιδιαίτερων βυζαντινών στοιχείων του, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στους χτιστάδες του ναού και στη σχέση των Μουσουλμάνων της πόλης με την Αγία.
Μάλιστα η ιστορία ενός χτίστη που αρρώστησε βαριά από τους αέρηδες όταν την έχτιζε και αφού ο Αρμενιος γιατρός απεφάνθη ότι δεν είχε γυρισμό, οι ικεσίες στην Αγία τον έσωσαν.
Από την άλλη η συνοικία των Μουσουλμάνων “ακουμπά” στην περίφραξη της εκκλησίας και οι ίδιοι μαρτυρούν ότι την βλέπουν να περπατά τα βράδια περνώντας από τους δικούς τους τουρμπέδες, όπου έχουν φυλαγμένα κεράκια στη χάρη της!
Το λεύκωμα αυτό, εκτιθεται σήμερα και αύριο μέρες εορτασμού της Αγίας, στην είσοδο του παρεκκλησίου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την συντήρηση των αγιογραφιών που έχουν υποστεί ζημίες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος