Με οθόνες αφής μαθαίνουν οι μαθητές για παραδοσιακά επαγγέλματα στο Λαογραφικό Ορεστιάδας

Δεκαέξι βίντεο τα οποία αφορούν αντίστοιχο αριθμό παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής, με αυθεντικές φωτογραφίες, ανθρώπων της εποχής αλλά και των εργαλείων τους , περιλαμβάνουν οι τρεις οθόνες αφής, με τις οποίες ενισχύθηκε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας.

Με οθόνες αφής μαθαίνουν οι μαθητές για παραδοσιακά επαγγέλματα στο Λαογραφικό Ορεστιάδας

Ο γαλατάς, ο γανωτής, ο αμαξάς, ο καροποιός, μυλωνάς κ.α, είναι μερικά από αυτά, ενώ επισκέπτες και μαθητές που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, αγγίζοντας το εικονίδιο του επαγγέλματος που υπάρχει στην οθόνη, παρακολουθούν το σχετικό βίντεο με εικόνες και αυθεντικές φωτογραφίες επαγγελματιών των προηγούμενων δεκαετιών, παράλληλα ακούν και το σχετικό ηχητικό και λαμβάνουν πληροφορίες για τον τρόπο που γίνονταν ορισμένα επαγγέλματα που είτε σήμερα έχουν εκσυγχρονιστεί τα μέσα τους είτε έχουν εξαφανιστεί. Εργαλεία, χώροι δουλειάς και στολές εργασίες, ο τρόπος εργασίας, η κουλτούρα και οι καθημερινότητα της εποχής, καταγράφονται στα ολιγόλεπτα βίντεο και ξεναγούν τον επισκέπτη στις πρώτες δεκαετίες ύπαρξης της πόλης. Παράλληλα δύο ακόμη , αντίστοιχες οθόνες περιλαμβάνουν εικονίδια με τα παραδοσιακά όργανα και με τον ίδιο τρόπο, μπορεί ο επισκέπτης να ακούσει τον ήχο από το καθένα ξεχωριστά.

Με οθόνες αφής μαθαίνουν οι μαθητές για παραδοσιακά επαγγέλματα στο Λαογραφικό ΟρεστιάδαςΜε οθόνες αφής μαθαίνουν οι μαθητές για παραδοσιακά επαγγέλματα στο Λαογραφικό ΟρεστιάδαςΜε οθόνες αφής μαθαίνουν οι μαθητές για παραδοσιακά επαγγέλματα στο Λαογραφικό ΟρεστιάδαςΜε οθόνες αφής μαθαίνουν οι μαθητές για παραδοσιακά επαγγέλματα στο Λαογραφικό Ορεστιάδας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μουσείου, Πασχάλη Μαυρίδη, σχεδόν στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του κτιρίου, των χώρων και των οπτικοακουστικών μέσων που διαθέτει, έχουν γίνει με δωρεές και εθελοντική εργασία. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Γιάννης Σιωπίδης, σημείωσε ότι στο μουσείο υλοποιούνται είκοσι εκπαιδευτικά προγράμματα, μόνο κατά το 2018 συμμετείχαν περίπου 3.500 χιλιάδες μαθητές από ολόκληρο τον νομό Έβρου και όχι μόνο.

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας ιδρύθηκε το 1974 και έως το 2003 , λειτουργούσε μόνο σε δύο αίθουσες. Από τότε και ως σήμερα, τα εκατοντάδες εκθέματά του φιλοξενούνται σε προθήκες πέντε αιθουσών , εμβαδού 100 τ.μ. η καθεμία, σε τρείς ορόφους του κτιρίου του, που βρίσκεται στο κέντρο της Ν. Ορεστιάδας. Μεταξύ άλλων , περιλαμβάνει, παραδοσιακές φορεσιές, παραδοσιακά μουσικά όργανα, εργαλεία, άμαξες, δύο πλήρης κάμαρες με έπιπλα της εποχής,
εκκλησιαστικά κειμήλια , λάβαρα κ.α., με τα περισσότερα από αυτά να έχουν μεταφερθεί από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς, από τους πρόσφυγες το 1923, όταν ήρθαν στην περιοχή και δημιούργησαν τη νέα τους πόλη, τη Νέα Ορεστιάδα. Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς διαφύλαξης, διάδοσης και μεταλαμπάδευσης της ιστορίας της πόλης αλλά και της ιστορίας της Αδριανούπολης και Κάραγατς από όπου ήρθαν οι ιδρυτές της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος