Στην ίδρυση της πρώτης «ενεργειακής κοινότητας» με την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ρυθμίζει τα θέματα ενεργειακών κοινοτήτων και προωθείτε από το ΥΠΕΝ, αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλης.
«Είναι μια τριμερής σχέση ,στόχος μας είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου το οποίο θα μας δίνει την ηλιακή ενέργεια. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η Αντιδημαρχία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραινούπολης συμμετέχει σε όλο το κτίσιμο της Ενεργειακής Κοινότητας και των ενεργειακών Συνεταιρισμών εδώ και δυο χρόνια. Είναι μια προσπάθεια πάρα πολύ μεγάλη την οποία υλοποιεί το υπουργείο Ενέργειας,» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Φαλέκας υποστηρίζοντας πως « ανοίγει μια καινούργια σελίδα ενεργειακή με την συμμετοχή του κόσμου, των ιδιωτών, των ΟΤΑ και των εταιρειών είτε είναι δημοσίου χαρακτήρα είτε ιδιωτική.»
Όπως εξήγησε : «η έναρξη της συνεργασίας μας για την Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ και η δυνατότητα της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering) για τις ηλεκτρικές μας καταναλώσεις είναι μέσα στις πρώτες στοχεύσεις.»
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως στην κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 6μμ στην αίθουσα του ξενοδοχείου Samothraki Village, ύστερα από εισήγηση του αντιδημάρχου Τραιανούπολης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα .
Σημειώνεται πως το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει και βρίσκεται σε διαβούλευση με νέο νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ειδικές προβλέψεις και δίνει δικαίωμα στους ΟΤΑ να συμμετέχουν σε συνεργασία με ομάδες πολιτών ή και αυτόνομα σε συνεργασία με άλλους ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ενεργειακή κοινότητα είναι Αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στα κίνητρα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φορολογική σταθερότητα για 5 χρόνια, δυνατότητα ένταξης σε εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης, απαλλαγή από τέλη σύνδεσης και διατήρησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων τους, μειωμένες εγγυήσεις κ.α.
«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολής στην προσπάθεια προώθησης των λύσεων καθαρής ενέργειας και γενικότερα της αειφορίας έχει ήδη κάνει
σημαντικά βήματα σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την ΓΓ ενέργειας,» είπε ο κ. Φαλέκας και πρόσθεσε . «Η προσπάθεια μας για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής θα ενισχυθεί αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και αρχίσουμε έγκαιρα τις διαδικασίες για την ίδρυση ενεργειακού συνεταιρισμού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα»
Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος