Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο, τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Λήμνου, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώλης.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται: “Συμπληρώνεται πάνω από ένας χρόνος πανδημίας και η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας όπως φωνάζουν όλο αυτό το διάστημα οι ομοσπονδίες, τα σωματεία των υγειονομικών, των εργαζομένων γενικότερα, συντηρεί την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και συνεχίζει να τους ενθαρρύνει να κερδοσκοπούν σε βάρος της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας.
Παρόμοια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και για το νοσοκομείο και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Λήμνου. Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων και την Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και σε ειδικότητες όπως αυτές του αναισθησιολόγου, του παθολόγου, του νεφρολόγου, του ογκολόγου, του ουρολόγου, καθώς και σε μόνιμο τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που τώρα καλύπτεται, όπως λένε, με επικουρικούς, συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και άλλα είδη συμβάσεων που αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του προσωπικού συνολικά του νοσοκομείου. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει προβλήματα με την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ακόμα κι αν καλυφθούν οι κενές θέσεις, θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των νέων συμβασιούχων.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται ακόμα περισσότερο, τώρα που λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα στο νησί, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία του, ενώ δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όπως είναι το ΠΕΔΥ Μύρινας εξακολουθούν να είναι χωρίς ούτε ένα γιατρό!
Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του προέδρου της Κοινότητας Καλλιθέας Λήμνου για τη μετακίνηση της ιατρού του περιφερειακού ιατρείου Πορτιανού στο ιατρείο του Μούδρου, (προφανώς για τις ανάγκες του εκεί εμβολιαστικού κέντρου). Αντί να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με διορισμό επιπλέον ιατρού, ακολουθείται η τακτική της κάλυψης ενός κενού με τη δημιουργία ενός άλλου κενού (προσφιλής τακτική όλων των κυβερνήσεων), με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής σε ό, τι αφορά τα θέματα της υγείας τους.
Επίσης τα σωματεία αναφέρουν την ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την ανάγκη επισκευής του παλιού κτηρίου του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Λήμνου, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Λήμνου, τόσο σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, (σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου χρειάζονται δύο μόνιμοι νεφρολόγοι), όσο και στην αναγκαία ανανέωση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, που αφορά τις ανάγκες τόσο των 18 μόνιμα αιμοκαθερόμενων κατοίκων του νησιού, όσο και του μεγάλου αριθμού νεφροπαθών που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το νησί.
Επίσης, πάγιο αίτημα των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του νησιού είναι η δημιουργία και λειτουργία μονάδας ΜΕΘ και ΜΑΦ, αίτημα που έγινε ακόμα πιο αναγκαίο μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όπου οι διακομιδές, λαμβάνοντας υπόψη και τις ελλείψεις σε πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ, δεν είναι αρκετές για να διαφυλάξουν τη ζωή και την υγεία αυτών που χρειάζονται τη νοσηλεία σε αυτές τις μονάδες.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποιες ενέργειες θα κάνει για:
- Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τον υπάρχοντα,(ελλιπή) Οργανισμό του νοσοκομείου.
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ και άλλων μορφών συμβάσεων στο νοσοκομείο του νησιού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
- Τη στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με δύο μόνιμους νεφρολόγους και ανανέωση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
- Την άμεση στελέχωση του περιφερειακού ιατρείου Πορτιανού με μόνιμο ιατρό.
- Τη δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.
- Τον άμεσο διορισμό 2 ιατρών στο ΠΕΔΥ Μύρινας (πρώην ΙΚΑ).”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος