Mε κυρίαρχο θέμα τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού που συνέβη πριν ένα χρόνο στην Σάμο συνεδρίασε στο νησί το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου. Από την Σάμο όπου και βρέθηκε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής και στην έκδοση αδειών λόγω της υποστελέχωσης της ΔΑΕΦΚ.
Επίσης από τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε Σάμου έγινε αναφορά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την εκπόνηση μελετών που αφορούν κυρίως στις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε άλλα έργα που αφορούν στο οδικό δίκτυο.
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» Γ. Σπιλάνης έκρινε την στάση της Περιφερειακής Αρχής, «απόλυτα υποκριτική όταν καθημερινά βλέπουμε αποφάσεις παρέμβασης και άμεσης χρηματοδότησης από ίδιους πόρους σε τομείς που η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα πχ εξοπλισμός νοσοκομείων, αγροτική οδοποιία, λιμενικά έργα κ.λπ.», και τόνισε ότι « δεν μπορεί να λειτουργεί η Περιφέρεια με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στην Σάμο επισήμανε ο επικεφαλής της Παράταξης Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Νίκος Μανάβης. Ο κ. Μανάβης σύγκρινε τις καθυστερήσεις με αυτές που επακολούθησαν του σεισμού της Βρύσσας στη Λέσβο όπου 4,5 χρόνια μετά το «χωριό παραμένει ερειπωμένο».
Αναφερόμενος στο Ελληνικό κράτος τόνισε ότι «έχει δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο με τελικό αποτέλεσμα να μην καλύπτει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ή και ανέγερσης στα σεισμόπληκτα σπίτια και μικρομάγαζα των λαϊκών οικογενειών».
Τέλος δήλωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός με κάθε τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις ώστε ο λαός της Σάμου να πετύχει τη λύση των προβλημάτων του.
Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση του Π.Σ ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Μητσός, η εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του Καρλοβάσου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασαν από τη δική τους σκοπιά τα προβλήματα που βιώνουν εξ αιτίας, τόσο της ολιγωρίας των μηχανισμών του κράτους, όσο και τη μη υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και εκείνων που έχουν θεσπιστεί για άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και είναι ευνοϊκότερες από αυτές που εφαρμόζονται στη Σάμο (πχ. άμεση ενίσχυση πληγέντων για κατάρτιση φακέλου προς ΔΑΕΦΚ για ανακατασκευή ή επισκευή κατοικίας).
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε μετά και από την σχετική πρόταση του κ. Σπιλάνη, να ζητηθεί από την Περιφερειακή Αρχή να γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το σεισμό με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τριαντοπουλο, στην επικείμενη επίσκεψη του στο νησί το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ώστε να διαπιστωθεί ποιές από όσες προτάσεις που έχει υιοθετήσει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν υλοποιηθεί και τι πρέπει να γίνει σε ότι αφορά στις εκκρεμότητες.
Στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων εκτιμώντας τη κατάσταση θα συναποφασίσουν για τις αναγκαίες παραστάσεις με τη πολιτική ηγεσία της χώρας ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών όπως καταγράφονται στο υπόμνημα αλλά και το σχέδιο ανασυγκρότησης της Σάμου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος