Τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2021 στην Σάμο, συζητήθηκαν διεξοδικά στην πρώτη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Ανασυγκρότησης της Σάμου, που συστάθηκε πρόσφατα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, με πρόεδρο τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Μανόλη Κάρλα.
Αποφασίστηκε να υπάρχουν συχνές επαφές με την Αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν, να κωδικοποιηθούν και να αναδειχθούν προβλήματα όπως η υποστελέχωση και η δυσλειτουργία της Δ.Α.Ε.Φ .Κ., που αποτελούν τροχοπέδη όλων των διαδικασιών αποκατάστασης, τροποποιήσεις διαφόρων σχετικών με τον σεισμό Φ.Ε.Κ, εκταμιεύσεις κονδυλίων για τις αποζημιώσεις, η επιτάχυνση των δράσεων αποκατάστασης της σχολικής στέγης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που επείγει, η στελέχωση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάταξη των ζημιών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο.
Ακόμη η στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν μέχρι και προβλήματα επιβίωσης, η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θρησκευτικής παράδοσης (μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, εκκλησίες κ.λ.π.), ο αντισεισμικός έλεγχος τω κτιρίων και η εν γένει θωράκιση της ανθρώπινης ζωής, καθώς και του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές που αποτελούν βασική προϋπόθεση ως δίχτυ ασφαλείας για την παραμονή των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων στο νησί.
Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ανάθεσης από την Κυβέρνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού (masterplan) της μετά τον σεισμό Σάμου, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Φεβρουαρίου 2021.
Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων Αθήνας κ. Αγγελής καθώς και οι δώδεκα από τους δεκαέξι της Επιτροπής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος