16 γυναίκες δολοφονημένες το 2021

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα της έμφυλης βίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που εντείνεται από τα λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα.

Το φαινόμενο δεν είναι καθόλου νέο, απλώς οι δολοφονίες φτάνουν πιο εύκολα στην δημοσιότητα, τονίζει η Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, καθηγήτρια ποινικού δικαίου στο Α.Π.Θ.. Υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με έκθεση του 2018, σε 87.000 γυναικών που είχαν σκοτωθεί το προηγούμενο έτος, οι 50.000 δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους».

Η θανάτωση των γυναικών είναι ανθρωποκτονία και ως τέτοια επιφέρει την υψηλότερη ποινή. Στην Ελλάδα προβλέπεται η ισόβια κάθειρξη για τον δράστη, που σημαίνει 18 χρόνια κατ’ ελάχιστο, σημειώνει.

Η υπό όρους απόλυση από την φυλακή γίνεται έπειτα από την κρίση του δικαστικού συμβουλίου και εφ’  όσον δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επαναλάβει την εγκληματική του δραστηριότητα. Ουδέν ελαφρυντικό μπορεί να επηρεάσει την έκτιση αυτής της ποινής. Εάν π.χ. ένα μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια, κριθεί ότι ακόμη και μέσα στην φυλακή διατηρούσε σχέσεις με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατηύθυνε ανάλογες ενέργειες δεν θα του επιτρέψει το δικαστικό συμβούλιο να αποφυλακιστεί, γιατί δεν πρέπει, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο.

Αλλαγές δεν είναι αναγκαίες στον Ποινικό κώδικα, αλλά στην επιμόρφωση της κοινωνίας. «Οι νέοι πρέπει να εκπαιδευτούν από την νηπιακή ηλικία, γιατί η βία κατά των γυναικών είναι μια έκφραση των σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ότι οι γυναίκες θεωρούνται υποδεέστερα όντα από τους άνδρες. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Πολλές φορές στην οικογένεια δίνονται λάθος μηνύματα. Χρειάζονται εκστρατείες συνεχούς ενημέρωσης και όχι ευκαιριακά, λόγω της τελέσεως ενός εγκλήματος. Πρέπει να αποκλείονται τα αρνητικά μηνύματα από την δημόσια εικόνα π.χ. ρεάλιτι σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης  που υποτιμούν και εξευτελίζουν την γυναίκα και τον ρόλο της στην κοινωνία».

Η κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου, επικαλείται το Σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να φροντίζει για την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του λαού.

Η εκπαίδευση πρέπει να επεκταθεί και στην αστυνομία, να μην αντιμετωπίζονται περιστατικά βίας κατά των γυναικών σε απλή οικογενειακή διαφορά. Η γυναίκες χρειάζονται προστασία όταν προσφεύγουν στην αστυνομία και δυο περιστατικά στην Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι η αστυνομία δεν έπραξε το καθήκον της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος