Αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο παραγωγικούς και πρωτοπόρους καλλιτέχνες του ελληνικού hip-hop, ο 12ος Πίθηκος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και σπουδαίους Έλληνες ράπερ, ένας εκφραστής των ανησυχιών μιας γενιάς που δυσκολεύεται να δει το μέλλον της. Θα παρουσιάσει τα τραγούδια από τον νέο του δίσκο με τίτλο “Para Siempre” το οποίο σημαίνει “Για πάντα” και είναι αφιερωμένος στη μνήμη δύο πολύ κοντινών του φίλων που έφυγαν μέσα στο 2020.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Τραχαλιού, ενώνει του ήχους της με τη χιπ-χοπ κουλτούρα του 12ου Πίθηκου παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μια διαφορετική και πρωτότυπη συμφωνική απόδοση των τραγουδιών του Έλληνα ράπερ.
Και μπορεί κανείς να αναρωτιέται πως γίνεται να συνδυαστούν αυτοί οι δύο κόσμοι; Πως γίνεται να ερμηνεύσει κανείς ραπ τραγούδια με ήχους συμφωνικής μουσικής;
«Το ραπ από την φύση του είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα είδη μουσικής», απαντά με απόλυτη σιγουριά ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
12ος Πίθηκος
Ο 12ος Πίθηκος είναι Έλληνας ράπερ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και είναι γνωστός για τους ενθαρρυντικούς του στίχους, τη μοναδική του ροή και τις συναρπαστικές ζωντανές εμφανίσεις του. Η πρώτη του εμφάνιση στην underground σκηνή της πόλης έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 δημιουργώντας ραπ, γκράφιτι και χορεύοντας breakdance (με την ομάδα Funky Dust). Το 2004 επικεντρώθηκε στη σόλο καριέρα του, κυκλοφορώντας τον πρώτο του underground δίσκο με τίτλο «Ποιος το περίμενε».
Το 2007, μετά από χρόνια ακυκλοφόρητων στίχων, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο βινυλίου με τίτλο «Μόνο η αρχή. Ο δίσκος περιέχει το κομμάτι «Υπήρχαν πράγματα», το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά μουσικά βίντεο που παρακολουθήθηκαν μαζικά στο διαδίκτυο, προσελκύοντας έτσι περισσότερη προσοχή στην indie hip-hop σκηνή της Ελλάδας. Η απογείωση που βίωσε το 2010 συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του 3ου επίσημου άλμπουμ του «12» (2012) και του 4ου με τίτλο «Σήμερα» (2014).
Το 2016, η κυκλοφορία του άλμπουμ «Σκέψεις Στο Τσιμέντο» γιορτάστηκε με μια συναυλία για τα 12 χρόνια του στο ελληνικό hip-hop. Τέλος, ο δίσκος «Αξιοπρέπεια» το 2018, έκανε και πάλι τους θαυμαστές του να ταυτιστούν με τους αυτό-στοχαστικούς στίχους του και την εκφραστική του αφήγηση. Κατά τη δεκαετία του 2010, ο 12ος παρέμεινε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες hip-hop της χώρας, πραγματοποιώντας συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι ΒΠεις, ο Εισβολέας, ο Eversor, ο Μικρός Κλέφτης, ο Λόγος Απειλή και πολλοί άλλοι.
Το 2019, το πάθος του για τη μουσική τον οδήγησε στο Λος Άντζελες, όπου σε συνεργασία με τον παραγωγό Eversor ηχογράφησε τον δίσκο Sin City, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2020, ενώ το 2022 κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «PARA Siempre» σε συνεργασία με τον παραγωγό BoyPanda.
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες και εμφανίζεται σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Φιλοξένησε μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, στο Θέατρο Λυκαβηττού καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει με άλλους φορείς για την παραγωγή παραστάσεων όπερας και μπαλέτου και έχει ηχογραφήσει έργα A.Vivaldi και J. Haydn. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης.
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Τραχαλιός
Πληροφορίες: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, Ώρα: 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τιμές εισιτηρίων: από 7 ευρώ – 10 ευρώ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος